TUBA hyldes for arbejdet med at hjælpe unge fra familier med misbrugsproblemer

Formand for Kristeligt Dagblads bestyrelse, Mogens Madsen (t.v.), overrækker prisen til Elise Haavik og Henrik Appel, som er hhv. frivillig terapeut og landsleder for TUBA. Foto: Leif Tuxen.

Mange års vigtig indsats for at hjælpe unge, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug, blev fredag aften hædret, da organisationen TUBA, som er en del af Blå Kors Danmark, fik overrakt Kristeligt Dagblads Pris 2021. Prisen blev givet til fem kirkelige organisationer, hvor frivillige har en afgørende betydning for arbejdet.

Frivillige organisationers arbejde med at hjælpe mennesker i udsatte livssituationer har stor betydning for samfundet. 

I år modtager fem organisationer, som alle har et kirkeligt afsæt, Kristeligt Dagblads Pris 2021 for sin indsats med at række ud og hjælpe gennem frivilligt arbejde. En af priserne går til TUBA, som tilbyder gratis terapiforløb til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op med en forælder der drikker for meget eller tager stoffer. TUBA er en del af den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark, hvis arbejde bygger på kristne værdier. 

I 2020 var knap 4.000 unge i terapi i en af TUBA’s nu 34 afdelinger, hvor både frivillige og lønnede terapeuter tilbyder gratis terapiforløb, online rådgivning og aftenarrangementer med undervisning eller socialt indhold. 

Landsleder i TUBA Danmark, Henrik Appel, er stolt af frivilligprisen og ikke mindst det arbejde, der ligger bag: 

”Uden de frivillige ville TUBA ikke være den organisation, den er i dag. De frivillige spiller sammen med de fastansatte en kæmpe rolle i arbejdet med at hjælpe de mange unge, der kommer til TUBA og beder om hjælp. Derudover bidrager de frivilliges forskellige professionelle baggrunde til den høje kvalitet, der eksisterer i TUBA, og det er vi i TUBA utroligt stolte af,” siger han. 

TUBA blev stiftet i 1997 som en selvstændig organisation under Blå Kors Danmark, og har gennem årene hjulpet tusindvis af unge med senfølger efter en barndom med misbrug. 

“Det er virkelig glædeligt, at TUBA får den anerkendelse for sit vigtige arbejde med at hjælpe unge og generelt sætte fokus på, hvordan alkoholmisbrug i familien skader de pårørende. Det er en indsats, vi er stolte af, og som hænger sammen med Blå Kors’ øvrige arbejde, hvor frivillige også har en betydningsfuld rolle”, siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.  

Stolte frivillige 

Kristeligt Dagblads Pris blev uddelt i forbindelse med avisens 125-års jubilæum, hvor der i år bliver uddelt fem priser for at hædre frivilligt arbejde. Med prisen følger en check på 25.000 kroner og en bronzestatuette udarbejdet af kunstneren Peter Brandes.

Psykoterapeut Elise Haavik modtog på vegne af TUBAs frivillige Kristeligt Dagblads Pris 2021. Elise har været frivillig psykoterapeut i TUBA i knap fem år, hvor hun både har arbejdet individuelt med unge og med unge i gruppeterapi:

”Det er så meningsfuldt at være her. Man kan jo næsten blive helt afhængig af at være her.”

”Jeg er utrolig stolt på vegne af alle TUBAs frivillige, der får den her pris. Jeg bliver fascineret hver gang de unge engagerer sig til terapisessionerne. De udfordrer en, og de rykker sig, og det rører mig at se dem bryde en social arv. Fagligt er jeg virkelig glad for tværfagligheden i TUBA. Der er ikke kun en tilgang, der er korrekt i mødet med de unge, men flere. Det er både givende og lærerigt at høre om de andre frivilliges synspunkter og måder at gå til terapien på, siger Elise Haavik”.

De fire andre organisationer, som i år modtager Kristeligt Dagblads Pris, er KFUM’s Sociale Arbejde for Social Drive Out, Redens Genbrugsbutikker, Sct. Nicolai Tjenesten under Kirkens Korshær og Frelsens Hærs Julehjælp.

TUBAs forskellige frivillige

De ca. 150 frivillige, der er i TUBA, fordeler sig ud på tre forskellige frivilligområder. De terapeutfrivillige bruger hver især 3-4 timer om ugen på at hjælpe TUBAs unge, enten som co-terapeuter i gruppeforløb eller som FRI-terapeuter i individuelle forløb med unge, som kommer i TUBA. Herudover deltager de også i supervision. Alle de terapeutfrivillige er enten uddannede psykologer eller psykoterapeuter.

I onlinerådgivningen hjælper frivillige de unge, der henvender sig på sms, i chatten eller i TUBAs brevkasse. De frivillige har alle en socialfaglig baggrund og har gennemført TUBAs interne rådgiveruddannelse, så de er klædt bedst muligt på til arbejdet.

TUBAs aktivitetsfrivillige bidrager med det de hver især er bedst til, og med den tid de hver især har til rådighed, uanset om det er et par timer om ugen eller om måneden. De skaber bl.a. værdi for både TUBAs besøgende og terapeuter ved at hjælpe til under arrangementer.

Udover den flotte frivilligpris tildelt af Kristeligt Dagblad er TUBAs onlinerådgivning akkrediteret af Rådgivnings Danmark. Det betyder, at rådgivningen har været igennem en kvalitetsvurdering af, hvorvidt tilbuddet lever op til en række fælles standarder for gratis, sociale rådgivningstilbud.

Kommentarer