Projekt har udviklet mandeklubber på plejehjem

Stevns Kommune har deltaget i et tværkommunalt projekt om at udvikle en model for mandeklubber på plejehjem.
Projektet, der foregik i samarbejde med den private konsulentvirksomhed Type2dialog, gik ud på at udvikle og etablere mandeklubber på plejehjem i Roskilde og Stevns kommuner. Det tog afsæt i erfaringer fra Plejecentret Bronzealdervej i Odder Kommune, der med succes har drevet en mandeklub gennem flere år.
Et af formålene med projektet har været, at få udviklet en manual for implementering og drift af klubberne, så der kan overføres viden til landets øvrige kommuner.
Ensomme mænd lever kortere
Aktivitet, livskvalitet og sundhed hænger sammen. Desværre oplever mange ældre, at ensomheden sniger sig ind på dem, efterhånden som deres funktionsevne og sociale netværk bliver skrøbeligere. Det gælder ikke mindst blandt de ældre mænd. Ifølge Sundhedsstyrelsen lever ensomme mænd i gennemsnit tre år kortere end mænd med stærke relationer.
Der arrangeres masser af aktiviteter på landets pleje- og dagcentre – fx stoledans, banko og strikkeklubber. Men mange ældre mænd mangler motivation til at deltage i planlagte aktiviteter og tilbud. Det kan skyldes, at størsteparten af de ansatte i ældreplejen er kvinder, som typisk arrangerer aktiviteter målrettet deres eget køn.
Ud af ensomheden – ind i et unikt fællesskab
Heldigvis laver stadig flere kommuner nye, mere målrettede tiltag, der supplerer de gængse aktiviteter for ældre. Et af de koncepter, der har vundet genklang blandt mange ældre mænd, er Mandeklubben. Som navnet antyder, har kvinder ingen adgang her!
Om projektet
– Vi hørte om erfaringerne fra Odder, og tænkte, her er noget, der er rigtig godt – er der ikke andre, der kan få glæde af det?, fortæller Helene Hoffmann, adm. direktør og stifter af Type2dialog, til fagbladet Magasinet Pleje.
– Det handler om at øge mental sundhed og reducere ensomhed. Det er dagsordenen, fortæller Helene Hoffmann.
Undervejs har Odder, Roskilde og Stevns kommuner sammen med den private konsulentvirksomhed Type2dialog evalueret Mandeklubbernes effekt på mændenes livskvalitet og beskrevet hvordan man kan få en målrettet aktivitet op at køre, på landets plejehjem, så aktiviteten ikke er afhængig af en enkelt ildsjæl. Aktiviteter på plejehjemmene er nemlig ofte etableret af ildsjæle, hvilket betyder at de ofte stopper hvis ildsjælen forlader plejehjemmet.
Samtidigt har Type2dialog beskrevet hvordan personalet eller de frivillige kan lære at drive en meningsfuld mandeklub samt inddrage mændene og deres pårørende i arbejdet.
Der er blandt andet blevet sat ord på hvad der er det vigtigste, når et plejehjem skal starte en mandeklub.
– Der er flere ting. Det er blandt andet vigtigt at skabe en struktur. Det er vigtigt at inddrage mændene. Og det er vigtigt at støtte og kompetenceudvikle de personer, der får ansvaret for at styre klubben, siger Helene Hoffmann og fortsætter:
– Det er vigtigt, at mændene er med til bestemme de aktiviteter, der skal foregå i mandeklubben.
– Og vil man have hjælp til for eksempel at supervisere de frivillige eller pedellen, så har vi en manual, vi tager med på banen, hvis vi bliver involveret. Men det behøver vi ikke blive, man kan bare starte med at få noget materiale, siger Helene Hoffmann.
Interesserede kan få mere information om Mandeklubben ved henvendelse til Type2dialog.
– Mandeklubben har haft en meget stor positiv betydning for mændene. Jeg tænker, at deres hverdag har fået et andet indhold, efter de er startet her. De har fået lettere ved at komme ud af døren, når de har vidst, at de skulle hen i Mandeklubben. De ser mere lyst på det hele, så det smitter jo også af på de andre dage. De ved, at de har et sted, hvor de kan komme og fortælle hinanden om deres tanker og oplevelser, fortæller Annegerd Grimsbo Birk-Sørensen, leder fra Plejecentret Egehaven, Stevns Kommune
Type2dialog har samarbejdet med en gruppe sparringspartnere og eksperter i udvikling, evaluering og implementering på ældreområdet med på råd. Professor emeritus, dr.med. Lars Iversen, tidl. COWI og Statens Institut for Folkesundhed, ergoterapeut Mette Søndergaard, ergoterapeut og ph.d. Mette Andresen, University College Sjælland samt cand.oecon. Eigil Boll Hansen, KORA.
kilde: Type2dialog
Kommentarer