Samfund

Årbogen Stevns før og nu 2016 – med flere ændringer

Garveriet: Garveriet på Højerupvej i Store Heddinge har i flere år lignet en øjebæ. Stevns før og nu 2016 fortæller virksomhedens historie. Efter et længere tilløb er fabriksbygningerne her i januar 2017 fjernet fra jordens overflade.

Både på udseendet og på indholdet er der flere ændringer i den 17. udgave af Stevns før og nu 2016, som udgives af Stevns Lokalhistoriske Arkiv.

aarbog-2016,-forside.
Udadtil ligner Stevns før og nu 2016 foregående års udgaver. Indholdsmæssigt er der derimod tale om flere ændringer.

– En fredelig og rolig skilsmisse, sådan betegner formanden for Stevns Lokalhistoriske Arkiv, Poul Henriksen, en af de mange ændringer, som årbogen Stevns før og Nu 2016 er udtryk for.

Skilsmissen består i, at de foregående års samarbejde mellem Stevns Lokalhistoriske Arkiv og Vallø Lokalhistoriske Arkiv om fælles bogudgivelse er droppet. Begge foreningers bestyrelse står bag ændringen.

– Det skyldes ikke utilfredshed fra nogen af parternes side. Årsagen skal derimod ses mere i retning af, at vi hver især ønsker andre typer historier, fortæller Poul Henriksen.

Mest markant er, at Stevns før og Nu 2016 nu er med indbinding i paperback. Bogen er på 118 sider, og den indeholder 19 forskellige historier. Plus den traditionelle Stevns-sang.

Detaljerig medalje: Den danske admiral Niels Juel stod i spidsen for den danske flåde, som lammetævede svensken den 1. juli 1677. Det kom der denne pragtfulde guldmedalje ud af. Den bærer titlen Slaget i Køge Bugt, om end søslaget slet ikke fandt sted i Køge Bugt, men i Østersøen mellem Holtug Bøgeskov og Falsterbo i det syd-vestlige Sverige. Foto: Nationalmuseet.
Detaljerig medalje:
Den danske admiral Niels Juel stod i spidsen for den danske flåde, som lammetævede svensken den 1. juli 1677. Det kom der denne pragtfulde guldmedalje ud af. Den bærer titlen Slaget i Køge Bugt, om end søslaget slet ikke fandt sted i Køge Bugt, men i Østersøen mellem Holtug Bøgeskov og Falsterbo i det syd-vestlige Sverige. Foto: Nationalmuseet.

– En markant ændring indholdsmæssigt er, at vi har valgt at bringe flere, men kortere historier i forhold til   foregående år. Derved håber vi at få fat i flere læsere end hidtil. Vi har også fravalgt billeder i såkaldt frimærkestørrelse, hvorfor der i denne udgivelse er langt større chance for at kunne genkende de personer, som er gengivet på de anvendte fotos, oplyser Poul Henriksen og fortsætter.

– Helt udeladt større artikler har vi ikke, og vi bringer således historien om etableringen af Hjemmeværnet på Stevns. Den er der pragtfulde fotos til. Desuden kan nævnes en god historie fra Lille Heddinge samt en historie om mønter og medaljer med videre, som er udgivet på Stevns.

Hustru og elskeren dræbte præsten

– Blandt de kortere historier kan nævnes nyskabelsen af en udvalgt historie fra hver af årtierne mellem 1920’erne til 1980’erne. Syv i alt. Blandt andet kan man læse om en dramatisk luftkamp mellem en engelsk bombemaskine og et tysk jagerfly ud for Rødvig og Højerup, om en smugkro i Hellested og om, da præstekonen i Lyderslev sammen med sin elsker myrdede præsten. Den historie er dog ikke helt aktuel, idet den foregik i 1635, fortæller Poul Henriksen, der selv fortæller historien om lokalarkivet, der her i 2017 har eksisteret i 40 år.

Mindesten i Klippinge: I 1942 afholdtes en offentlig mindefest i Holtug Bøgeskov i anledning af 175-året for stavnsbåndets ophævelse. Tidligere, i 1869, blev obelisken i Klippinge rejst i samme anledning. Selv om der var komponeret en ny sang til mindefesten, mødte der blot 75 deltagere op.
Mindesten i Klippinge:
I 1942 afholdtes en offentlig mindefest i Holtug Bøgeskov i anledning af 175-året for stavnsbåndets ophævelse. Tidligere, i 1869, blev obelisken i Klippinge rejst i samme anledning. Selv om der var komponeret en ny sang til mindefesten, mødte der blot 75 deltagere op.

– Så Stevns før og Nu 2016 er således ikke alene en årbog, men også en jubilæumsbog.

Foruden de nævnte historier kan man læse to historier fra Carl Gustav Grønvolds erindringer, om to lærere og om det tidligere Hotel Phønix i Store Heddinge, om det stevnske kridt, fejringen af mindestenen i Klippinge samt en superaktuel historie om garveriet på Højerupvej, som i disse dage er ved at blive fjernet fra jordens overflade.

– Bogen, som koster cirka 200 kroner, kan købes hos to boghandlere i Køge samt hos flere forretningsdrivende i såvel Hårlev som på Stevns. Og naturligvis på Stevns Lokalhistoriske Arkiv, hvor alle i øvrigt er velkomne på mandage klokken 15-20 og på onsdage klokken 10-12, oplyser Poul Henriksen.

 

 

Kommentarer