Afviste unge får ikke hjælp fra undervisningsministeren
Undervisningsminister Merete Riisager vil ikke umiddelbart hjælpe de 39 unge fra Stevns og Faxe kommuner, der ikke er blevet optaget på Køge Gymnasium
Køge Gymnasium har afvist at optage 10 unge fra Stevns og 29 fra Faxe Kommuner til skolestart til august, på grund af et nyt afstandskriterium.
Det har ellers været kutyme i mange år, at de unge fra den østlige del af Faxe Kommune samt fra Stevns Kommune, bliver optaget på Køge Gymnasium, som er det, der ligger tættest på.
Men i år er unge fra Ishøj, Greve og Solrød Kommuner blevet optaget på Køge Gymnasium i stedet, på trods af, at der er gymnasier i de tre kommuner.
Læs også: Gymnasieansøgere fra Faxe og Stevns stilles ringere end andre unge
De nye optagelseskriterier, der er vedtaget af Folketinget, gør at gymnasierne ikke har mulighed for at sortere i ansøgningerne. Det er udelukkende vejafstanden, der lægges til grund ved fordeling af ansøgerne.
– Reglerne indebærer, at rektorerne i praksis ikke har nogen mulighed for at foretage et kvalificeret skøn på baggrund af hverken menneskelige, samfundsmæssige eller faglige hensyn, og den meget snævre og på flere måder indbyrdes konfliktende lovgivning for de almene gymnasier – om optagelse, fordeling, klasseloft og økonomiske retningslinjer – kan føre til absurditeter, når eleverne skal fordeles, har rektor på Køge Gymnasium, Peter Schiødt tidligere forklaret.
Ingen hjælp at hente fra undervisningsministeren
Undervisningsminister Merete Riisager henviser til, at der allerede er dispensationsmuligheder i den nye gymnasiebekendtgørelse.
Man kan læse reglerne for optagelse på Regions Sjællands hjemmeside.
– Vi ved, at der nogle steder er forskellige lokale udfordringer med at fordele gymnasieeleverne. Jeg er opmærksom på udfordringen med afstandskriteriet, som vi for eksempel har set i Stevns Kommune, skriver Merete Riisager i et brev til TV Øst. Og hun fortsætter:
– Jeg vil understrege, at bekendtgørelsen allerede i dag indeholder en regel, der giver mulighed for at lade ansøgere komme frem i køen, hvis de ikke på anden måde kan få plads på en institution inden for en rimelig transporttid fra deres bopæl.
– Når det er sagt, så vil afstandskriteriet indgå i overvejelserne om nye fordelingsregler. Det bliver ikke nemt – der er mange hensyn at tage – og for mig er det vigtigt, at de nye regler, så vidt det er muligt, også tager hensyn til elevernes egne ønsker og deres mulighed for at vælge gymnasium. Det er hensigten, at de nye regler skal gælde fra optaget til skoleåret 2018/19, oplyser ministeren i et brev til TV øst.
Socialdemokratiet og SF har fokus på sagen
Både socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind (S), og SF’eren Jacob Mark forsøgte at rejse sagen om de afviste unge fra Stevns og Faxe på et møde i forligskredsen bag gymnasieforliget tirsdag. Men det glippede ifølge TV Øst, fordi der ikke blev tid til at tage sagen op. Nu vil de forsøge at tage sagen op på det næste møde i forligskredsen.
– Ministeren kommer til at udtale sig i morgen, hvor jeg i samarbejde med MF Daniel Toft Jakobsen har stillet et spørgsmål til ministeren der skal besvares i folketingssalen, oplyser Simon Hansen der er opstillet som Socialdemokraternes folketingskandidat i Faxe-kredsen, sent tirsdag aften.
Kommentarer