Alkolinjen åbner døren til kommunens alkoholtilbud

I Stevns Kommune findes der både gratis alkoholbehandling til borgere med alkoholproblemer og til deres pårørende.
Borgere kan nu ringe 80 200 500 og tale fortroligt med professionelle rådgivere på Alkolinjen, der er en ny national telefonrådgivning om alkoholproblemer, der har fokus på de kommunale tilbud
En af de højt prioriterede opgaver for rådgiverne på Alkolinjen er efter behov at oplyse borgerne om yderligere gratis og professionel hjælp og behandling. Fokus er kommuners tilbud, som dem i Stevns Kommune.
I Stevns Kommune findes der både gratis alkoholbehandling til borgere med alkoholproblemer og til deres pårørende.
Der er mulighed for at vælge at deltage i et ambulant forløb, hvor man bor hjemme under behandlingen, dagbehandling, hvor man bor hjemme men er til behandling i dagtimerne, eller døgnforløb, hvor man er indlagt i en periode.
– Det er meget vigtigt, at den enkelte finder frem til det behandlingstilbud, der passer bedst til dem, deres livsstil og deres hverdag. Faxe Rusmiddelcenter er et af vores kommunale tilbud. Behandlingen kan efter aftale med Rusmiddelcentret foregå f.eks. i Hårlev eller Store Heddinge. I centret kan personalet hjælpe borgeren med at få et overblik over de mange forskellige muligheder, siger Pouline Gringer, der er afsnitsleder i Stevns Kommune.
Stevns Kommune har i forbindelse med deres samarbejde med organisationen TUBA også fokus på at sikre, at der er den nødvendige hjælp til børn, der lever med forældre, der har et alkoholmisbrug.
– Vores samarbejd med TUBA sikrer, at unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op med en mor eller far, der lider af et alkoholmisbrug, får adgang til gratis rådgivning og terapi. Den stevnske TUBA-afdeling ligger i Store Heddinge, og de unge kan få hjælp ved at henvende sig på stevns@tuba.dk, fortæller Pouline Gringer.
Fortrolig samtale og eventuel mere gratis hjælp
Alkolinjen er et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund og formålet med telefonrådgivningen er at støtte til borgere med alkoholproblemer og deres familier. Bjarne Elholm er leder af Alkolinjen, og han fortæller, at det er et af tilbuddets hovedformål at åbne døren til den hjælp og de behandlingstilbud, som kommunerne allerede tilbyder og er dygtige til.
‘Endnu flere end de, der får hjælp i dag, skal kende til og tage imod den hjælp, som de kan få i kommunen. Det gælder ikke kun dem, der personligt har et alkoholproblem, men også deres familier og børn’, siger Bjarne Elholm, der er leder af Alkolinjen.
Mange flere skal have hjælp og behandling
Det har siden 2007 været kommunernes opgave at tilbyde gratis alkoholbehandling og oplyse om det til borgerne, og der er god grund til at få flere i behandling. Kit Broholm er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen og siger, at alkoholafhængighed er et stærkt underbehandlet problem. Der går i gennemsnit 10-12 år før borgere med alkoholproblemer kommer i behandling.
– Det er alt for længe. For den drikkende er det langt lettere at få effekt af behandlingsforløbet, hvis der sættes ind tidligt. For børnene kan den lange ventetid betyde, at det er den bedste del af deres barndom, der belastes af alkoholproblemer. Hvis pårørende eller den drikkende får rådgivning i tide, er der bedre chancer for, at familien ikke bryder sammen på grund af alkoholproblemet, siger chefkonsulent, Kit Broholm, Sundhedsstyrelsen.
Det vurderes, at 140.000 mennesker er afhængige, men kun ca. 15.000 modtager egentlig alkoholbehandling. Dertil kommer, at pårørende og navnlig børn belastes meget af alkoholproblemer i familien. Det er belastninger, der hos børnene kan sætte sig som livslange psykiske vanskeligheder. Denne underbehandling eksisterer blandt andet, fordi alkoholproblemer er et tabuiseret problem. Det kan være svært at tale om alkoholproblemer.
Faktaboks
Alkoholproblemer skader ikke kun den, der drikker
• En partner og børn til en person med alkoholoverforbrug belastes ofte psykisk af alkoholproblemet i lige så høj grad, som den der drikker
• At have et alkoholproblem eller at være pårørende til en person med et overforbrug er en situation som mange forsøger at skjule, selvom der er mulighed for at få hjælp
Alkolinjen
Telefonrådgivning der giver mulighed for at tale om eget eller andres forbrug af alkohol og få gode råd og støtte i forhold til at komme videre med problemerne.
Kommunen tilbyder gratis hjælp
Det har siden 2007 været kommunernes opgave at tilbyde gratis alkoholbehandling og oplyse om det til borgerne.
Kommentarer