Store Heddinge

Arkivets årbog ’Stevns før og nu 2017’ er udkommet

Stevns Lokalhistoriske Arkiv har netop udgivet årets udgave af ’Stevns før og nu’

Siden 1999 har Stevns Lokalhistoriske Arkiv hvert år udgivet en indbundet årbog ’Stevns før og nu’.

Årets udgave er netop udkommet og den indeholder ganske som titlen foreslår historier fra både før og nu.

– Med 2017-udgaven af årbogen Stevns før og nu forsøger vi at leve op til de verbale roser, som blev tildelt redaktionen for 2016-udgaven, kan man læse i forordet af Knud Rasmussen og han fortsætter:

– Indholdsmæssigt har redaktionen forsøgt at gøre 2017-versionen både nutidig, og også med lidt ældre historier uden vi dog på noget tidspunkt rammer historier fra Gorm den Gamles tid.

Læs også: Årbogen Stevns før og nu 2016 – med flere ændringer

Jubidag blev til jubeldag

Stevns Lokalhistoriske Arkiv kunne i januar fejre sit 40 års jubilæum. Jubilæumsdagen kan man selvfølgelig læse om i årbogen.

Læs også: Stevns Lokalhistoriske Arkiv fejrer 40 års jubilæum

Ny læge på Stevns

Curt Stavis  fortæller om sine første år som landsbylæge i Lyderslev. Det er historien om en blomstrende landsby med skole, slagter, savværk, to bagerier og posthus samt om postomdeling tre gange dagligt.

Et liv med og i fodbold

Store Heddinge-drengen, Jan B. Poulsen fortæller om hvordan han som assistenttræner for Richard Møller Nielsen, var med til at hente EM-guld hjem i 1992. Han kommer også med tilbageblik på livet som barn og ung i Store Heddinge.

Fem dyrskuer i Klippinge trak tusindvis af tilskuere

Jens Skovly, der var barn og ung i Klippinge, beretter om fem store velbesøgte dyrskuer i Klippinge, der blev afholdt i årene fra 1931 til 1958. Omkring 1.000 personer deltog i det første skue i 1931, der var mere en folkefest end et egentligt dyrskue. Succesen blev gentaget i 1936, med dobbelt så mange tilskuere. Tre skuer mere fulgte i 1942, det mest velbesøgte med op mod 3.000 tilskuere, i 1947 og sidste gang i 1958.

En sag om landsforræderi

I dette kapital kan man læse om en landsforræderisag mod nogle af besættelsestidens tyskerhåndlangere på

Stevns, der i blandt gårdejer Niels Larsen, Korsnæbsgården og gestapomanden Knud Erling Jensen, der stammede fra Køgeegnen. Her kan man læse om anholdelser, forhør, afstraffelser, flugt til Sverige og fængselsstraffe på 12 og 14 år for stikkeri. Knud Rasmussen har skrevet kapitlet på baggrund af en række avisartikler.

Afstraffelse i skolen

Knud Rasmussen, der er uddannet lærer og gennem mange år var skoleinspektør på stevnske folkeskoler, bidrager med endnu et kapitel, der handler om afstraffelse af eleverne i 1700-tallets rytterskoler og tiden frem til 1967, hvor Undervisningsministeriet forbød al legemlig straf i folkeskolen.

Fra Sierslev HK til OL-guld i Rio

Årets nutidige historie er skrevet af de to lokale håndbolddrenge, Lasse Svan Hansen og Claus Hansen, der vandt OL-guld i Rio, Brasilien sidste sommer.

Kjeld Olesen sendt i sikkerhed på Stevns

Tidligere minister, Kjeld Olesen og hans lillesøster blev sendt til Stevns under 2. verdenskrig. Familien levede i evig frygt for Gestapo, der var efter hans far, fordi han var dybt involveret i modstandsbevægelsens arbejde. Kjeld og hans søster blev derfor anbragt i pleje hos Johan og Karen Nissen på gården Myrekær ved Varpelev.

Et kunstnerliv på Stevns

Den lokale kunstner Mette Hansen beskriver i dette kapital sine 50 år med kunst i Store Heddinge.

Dertil kommer tilbageblikkene ’Det stod i avisen’. Knud Rasmussen har samlet udklip af mindre avisartikler fra Østsjællands Folkeblad, senere Dagbladet fra årene 1928, 1938, 1948, 1958,1968 og 1978.

Endelig er der den traditionelle Stevnssang, der i år er skrevet af Christian Richardt.

Bogen er på 120 sider rigt illustreret både sort/hvid- og farvebilleder.

Årbogen kan købes de samme steder som de andre år hos boghandlere og enkelte supermarkeder på Stevns samt i Køge Boglade og Bog og Ide samt selvfølgelig på Stevns Lokalhistoriske Arkiv.

Man kan følge Stevns Lokalhistoriske Arkiv på facebook

Kommentarer