Store Heddinge

Børn fra Stevns giver fælles arv videre

”Det bedste har bare været at lave film!” – Børn fra Stevns giver fælles arv videre i filmfortællinger.

Børn på Stevns ligger ikke på den lade side, selvom sommerferien så småt er ved at gøre sit indtog i det danske land. Når børn i skolealderen kan se frem til seks ugers fri fra skole, gør Aktiv Sommer det nemlig muligt at fylde dagene op med meget andet end afslapning og isspisning.

Der var smukke sommerfugle, historien om fisk der går på land og masser af begejstring i Boesdal Kalkbrud, hvor stevnske børn lavede film mandag og tirsdag.

– Det bedste har bare været at lave film, slår Frida på 10 år fast.

Til Aktiv Sommer er Stevns Bibliotekerne, Østsjællands Museum, Stevns Kommune og Verdensarv Stevns i år gået sammen om at lave et filmværksted i Boesdal for børn i alderen 9-12 år. Med kyndig vejledning fra filminstruktør Mette-Ann Schepelern skal børnene gå sammen to og to og skabe film på iPads med udgangspunkt i kalkbruddet og området omkring Boesdal.

– Vi vil gerne se, hvordan historier med udgangspunkt i Boesdal, verdensarven og den stevnske kulturarv folder sig ud, når vi slipper børnene løs med iPads og sammen med en rigtig filminstruktør giver dem redskaber til at formidle viden om lokalområdet gennem filmmediet, fortæller May-BrittDiechmann, leder af Stevns Bibliotekerne.

Mette-Ann Schepelern har lært børnene hvordan man bygger en fortælling op, og efterfølgende er børnene blevet taget med på rundtur i Boesdal Kalkbrud. Her har naturvejleder Rasmus Elvekjær og museumsguide Emil Hansen fortalt børnene en masse om kalkbruddets sjældne natur, om verdensarven og hvordan området tidligere har fungeret som aktivt kalkbrud. Efterfølgende har børnene fået frit slag til at forme deres filmfortællinger.

– Film er et medie, som børnene allerede er vant til at bruge. Så de kender allerede mediet, men Mette-Ann giver dem nogle fif til at løfte fortællingerne til et nyt niveau, og vi giver dem noget viden og inspiration til filmenes indhold, fortsætter May-Britt Diechmann.

– Vi har bare fundet alle de sommerfugle vi kan, også den der dværgblåfugl, og de er med i vores film, hvor Frida og jeg har roller og Cecilie filmer, for det er hun bare god til, fortæller Amalie på 9 år, inden hun igen løber med sin gruppe ud i kalkbruddet, for at gøre filmen færdig.

– Det er en fantastisk måde at give børnene noget viden om området ved Boesdal, og alle defortællinger, som det gamle kalkbrud rummer. Det er jo en del af vores fælles historie, både for os der bor på Stevns – men også for resten af verden. Og vi skal være med til at sørge for at denne historie også kommer til at gå i arv til de næste generationer, afslutter May-Britt Diechmann.

Børnenes film kan opleves til Klintedage op til KLINT 2-forestillingerne fra den 23.-26. august. Og efter sommerferien vises filmene i Snurretoppen i Store Heddinge, hvor børnene kan invitere søskende, forældre og bedsteforældre til at se deres værker. Til afholdelse af forløbet har projektet modtaget støtte fra Det Danske Filminstituts pulje for formidling af film for børn og unge. Desuden har Dagli’ Brugsen i Rødvig sponsoreret snacks og saft, så børnene har kunnet opretholde energiniveauet undervejs.

 

Kommentarer