Borgmester: Problemet med de afviste unge skal løses
Både borgmesteren og flertalsgruppen i kommunalbestyrelsen er fortørnede over at ministeren ikke vil hjælpe de afviste unge.
Stevns Kommune har en udfordring med hensyn til, at få de unge til at tage en uddannelse. I oktober 2015 var der 290 unge i Stevns Kommune der hverken havde uddannelse eller job. På landsplan udgør den såkaldte restgruppe omkring 6 procent af de unge i alderen 15-29 år. I Stevns udgør restgruppen 8 procent af den unge.
Læs også: 290 unge i Stevns med hverken uddannelse eller job
Derfor er det et ekstra stort problem, at nye afstandskriterier fra undervisningsministeriet har betydet at 10 unge fra det sydlige Stevns er blevet afvist på det tættest beliggende gymnasium med den begrundelse, at de bor for langt væk fra det pågældende gymnasium.
Pladserne gik i stedet til elever der bor tættere på Køge, selvom deres hjemkommuner har egne gymnasier.
Ministeren afviste at hjælpe de afviste unge
Onsdag stillede socialdemokraten Daniel Toft Jakobsen et såkaldt paragraf 20 spørgsmål til undervisningsministeren i Folketinget, hvor han blandt andet bad ministeren om at hjælpe de konkrete unge. Det afviste ministeren.
Læs også: Ministeren laver afstandskriterie om til efteråret
– Det er helt uacceptabelt, at det er et afstandskriterium, som skal være afgørende her. Vi skal have løst det her problem for de konkrete elever, der er ramt. Alt andet er uacceptabelt, lyder det fra borgmester Mogens Haugaard Nielsen efter ministerens svar til Folketinget onsdag.
Flertalsgruppen i kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune, der består af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og løsgængeren Bjarne Ø. Rasmussen, meldte onsdag ud af at de fortsat holde tæt kontakt med uddannelsesordførerne i Folketinget i forhold til at tage sagen alvorligt, for at undgå den samme udfordring næste år. Det skriver Dagbladet.
UUV Køge Bugt undrer sig
Hos Ungdommens UddannelsesVejledning – UUV Køge Bugt – undrer man sig over konsekvenserne af det nye afstandskriterium.
Man kan læse reglerne for optagelse på Regions Sjællands hjemmeside.
– Vi var bekendte med de nye regler, men konsekvenserne kom bag på os. Jeg synes, at det er urimeligt og uforståeligt, for det sætter unge mennesker, som bor langt væk fra en ungdomsuddannelse, ringere end alle andre, siger Mark Jensen, der er centerleder hos UUV Køge Bugt til Dagbladet.
Gymnasierektor: Rigide regler
Rektor Peter Schiødt på Køge Gymnasium var tidligt ude og beklage, at de 10 unge var blevet afvist. Og han oplyste samtidigt at Køge Gymnasium ikke har mulighed for at foretage en selvstændig vurdering
Læs også: Gymnasieansøgere fra Faxe og Stevns stilles ringere end andre unge
Peter Schiødt har også et stort ønske om at undervisningsministeriets bekendtgørelse ændres.
– Jeg mener, at den er så streng, at man kunne kalde den rigid. Den tager ingen menneskelige hensyn, og det burde ellers være sådan, at rektorerne i fordelingsudvalget har mulighed for at tage faglige, samfundsmæssige og menneskelige hensyn, siger Peter Schiødt til Dagbladet.
Han ønsker, at skolen og fordelingsudvalget får flere muligheder for at vurdere de unge ansøgere.
– Vi håber på at få friere hænder. I dag bliver det udregnet rent maskinelt, og vi har ingen muligheder. Det er en undervurdering af gymnasierektorerne, for vi har det pædagogiske ansvar på skolerne, og det burde også omfatte, hvem vi optager afslutter Peter Schiødt ifølge Dagbladet.
Kommentarer