Samfund

Borgmesteren og 1. viceborgmesteren har overskredet deres roller

Stevns Kommune: Ifølge en arbejdsmiljøanalyse har især borgmesteren og 1. viceborgmesteren i flere tilfælde overskredet deres roller.

Arbejdstilsynet gav i marts måned Stevns Kommune besked på at hyre en autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljøområdet til at foretage en undersøgelse af arbejdsmiljøforholdene i dele af Teknik & Miljøafdelingen på rådhuset i Store Heddinge.

Påbuddet kom efter at Arbejdstilsynet har besøgt Center for Teknik og Miljø den 19. og 28. januar samt den 3. februar i år.

Kommune hyrede derfor den autoriserede konsulentvirksomhed TeamArbejdsliv til at foretage en undersøgelse af om der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø. Undersøgelsen skulle kun omfatte de medarbejdere, der har myndighedsopgaver.

I den forbindelse blev der nedsat en koordinerende arbejdsgruppe repræsenteret af ledere og medarbejdere fra direktion, ledelse i Teknik & Miljø, HR samt tre tillidsrepræsentanter og en arbejdsmiljørepræsentant. Arbejdsgruppen har drøftet de overordnede rammer for undersøgelsen, som har bestået af fem gruppeinterviews og 14 individuelle interviews, heraf 6 interviews med alle politikere fra Økonomiudvalget minus en, nemlig 1. viceborgmester Varly Jensen (O).

Læs også: Politikere har presset kommunalt ansatte

TeamArbejdsliv har i forbindelse med arbejdsmiljøundersøgelsen konkluderet at medarbejdere i forbindelse med flere højprofilerede sager i løbet af 2015 har været udsat for høje, belastende følelsesmæssige krav fra både borgere og politikere. Og at organisationen har ikke været i stand til effektivt at skærme og håndtere det.

Øget indblanding fra politikerne

Af TeamArbejdslivs rapport fremgår det blandt andet at medarbejderne siden kommunalvalget har oplevet en øget indblanding fra politikerne i deres sagsbehandling. I løbet af 2015 blev rollefordelingen og snitfladerne mellem politikerne og den kommunale organisation overskredet ved flere lejligheder.

Borgmesteren og 1. viceborgmesteren har overskredet deres roller

Af rapoorten fremgår det at blandt andet at nogle politikere har forsøgt at ’blande sig’ i den konkrete sagsbehandling, stillet spørgsmålstegn ved medarbejdernes faglige kompetencer, deltaget som bisidder for borgere ved møder med forvaltningen, nedgjort medarbejdere på udvalgsmøder, brugt medarbejderne i et politisk spil og udstillet medarbejdere i pressen.

Medarbejderne oplevede ikke, at borgmesteren, Mogens Haugaard Nielsen (V) og 1. viceborgmesteren, Varly Jensen (O) påtog sig rollen som rollemodeller og ansvarlige for at skabe et godt samarbejde mellem politikerne og administrationen.

Siden da er politikernes belastningsskabende adfærd blevet mindre, men borgmesteren og 1. viceborgmesteren overskrider i enkelte tilfælde stadig deres roller.

Det har givet en generel øget anspændthed og usikkerhed i afdelingen.

Fratrædelsessager årsag til mistillid

Desuden er der er en udbredt opfattelse i organisationen af, at en fratrædelsesordning for en kollega ikke foregik helt efter bogen. Medarbejderne oplevede den som en fyring initieret af politikere efter et pres fra borgere.

En ny fratrædelsessag i foråret har betydet igen en øget utryghed og et knæk i tilliden til ledelsen – både lokale ledelse og direktionen. Der har været forskellige meldinger om sagen fra ledelsen og det har skabt grobund for antagelser om skjulte årsager.

I løbet af 2016 har tre medarbejdere i Teknik og Miljøafdelingen fundet andet arbejde. Ifølge interviewene er der flere medarbejdere, der vurderer, at en kollega er stoppet på grund af pres fra fredningssagen.

Mistillid til en uenig ledelse

Medarbejderne har også udtrykt mistillid til den øverste ledelse, idet de oplever en uenighed i direktionen eller mellem direktion og borgmester. Blandt andet er borgmesteren og kommunaldirektøren kommet med modstridende udmeldinger.

De havde større tillid til vice-kommunaldirektøren, men den er i flere tilfælde røget på grund af den nye fratrædelsessag. De frygter at de også kan blive fyret, idet de forhold som den nyligt fratrådte kollega har fået af kritik for, er forhold de kan genkende hos sig selv.

Centerchefen for Natur og Miljø og vicekommunaldirektør er klar over, at fratrædelsessagen har rystet medarbejderne, men Team-Arbejdsliv har vurderet, at de ikke er klar over hvor alvorligt bruddet i tilliden er.

Af rapporten fremgår det desuden at der er problemer med nogle It-systemer, der ikke fungerer eller er svære at håndtere.

Fortsat utryghed, usikkerhed og frygt

Medarbejderne har givet udtryk for en utryghed ved, usikkerhed om og frygt for, at det hele kan ændre sig til den negative side igen, hvis der igen kommer nogle højprofilerede sager.

Dårligt samarbejde i Kommunalbestyrelsen

I interviewene med politikerne i økonomiudvalget giver de alle udtryk for, at der har været et dårligt samarbejde i Kommunalbestyrelsen, og det har haft en afsmittende effekt på medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø.

Både medarbejdere og ledere har på undersøgelsestidspunktet givet udtryk for, at de fleste politikere er blevet bedre til at holde deres rolle, men at der stadig forekommer rolleoverskridelser fra enkelte politikere.

Redegørelsen skulle i henhold til Arbejdstilsynets afgivne påbud indberettes til Arbejdstilsynet senest den 1. juli 2016. Arbejdstilsynet vil efterfølgende vurdere, hvorvidt der skal afgives yderligere påbud i sagen.

Redegørelsen kan downloades fra kommunens hjemmeside.

Kommentarer