Brun for enhver pris
Solariebrug er kræftfremkaldende, og jo yngre du er, jo farligere er det. Men hvis vi vil have unge til at lade være med at gå i solarium, er det ikke nok at fortælle dem, at det er sundhedsskadeligt.
Det ved de fleste nemlig godt, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solkampagnen efterlyser fokus på, at modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom
Unge går i dag langt mindre i solarium, end de gjorde for ti år siden. Desværre står den positive udvikling i stampe. Godt 12 pct. af de unge i alderen 15-25 år har været i solarium inden for det seneste år – og den andel har været nærmest konstant siden 2013. Godt nok har Solkampagnens budskaber om sammenhængen mellem solariebrug og kræft fået mange unge til at undgå den kunstigt fremstillede uv-stråling. Men en ny undersøgelse viser, at der skal mere til, før de sidste vælger at slukke solariet.
Forfængelighed vinder over sund fornuft
I en ny undersøgelse fra Solkampagnen angiver 62 pct. af unge solariebrugere, at de godt ved, at de udsætter sig selv for en kræftrisiko, når de går i solarium. De fremhæver især, at de går i solarium for at få en pæn kulør, og fordi det er en nem måde at blive brun på. Det tyder derfor på, at unge solariebrugere vægter deres udseende højere end deres sundhed.
– Unge lever i nuet, og de gambler med deres sundhed for at få en solbrun kulør. Selvom de fleste unge godt ved, at man kan få kræft af at gå i solarium, så er der helt tydeligt et behov for at få dem til at forstå de alvorlige konsekvenser. Modermærkekræft er en kræftform, der kan sprede sig til andre organer og have døden til følge, hvis den ikke opdages i tide, siger Peter Dalum, der er projektchef i Solkampagnen.
Herhjemme er modermærkekræft den mest udbredte kræftform blandt de 15-34-årige. Når unge solariebrugere får modermærkekræft, før de fylder 30 år, skyldes det i 3 ud af 4 tilfælde solariebrug.
Forståelig forvirring: De unge får kastet modstridende oplysninger efter sig
Når mange unge ignorerer kræftrisikoen og går i solarium, kan det muligvis hænge sammen med, at over halvdelen af unge solariebrugere angiver, at de i solcenteret præsenteres for en række tilsyneladende sundhedsgevinster ved at tage den kunstigt fremstillede sol.
– Solcentrene har ofte plakater hængende, der beskriver solariebrug som sundt og vigtigt for dit helbred. Når der så samtidig oplyses om, at solariebrug er kræftfremkaldende, kan det være svært at vurdere, hvor stor risikoen er. Dog er der ingen tvivl her: Solariebrug øger risikoen for kræft markant, og der er ingen sundhedsmæssige fordele ved solariebrug. Det skal vi have slået fast en gang for alle, siger Jette Jul Bruun, der er programchef i TrygFonden.
Ny kampagne konfronterer unge med kræftrisiko
I en ny solariekampagne, der skydes i gang d. 1. oktober, sætter Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden fokus på, hvor farligt det reelt er at gå i solarium. Formålet er at få unge solariebrugere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de lægger sig ind under de kunstigt fremstillede uv-stråler igen. Modsat de fleste andre kræftformer rammer modermærkekræft nemlig også unge. Se kampagnefilmen her.
————————————————————————————
Om undersøgelsen
Rapporten ’Unges solarievaner 2017” viser resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.008 danskere i alderen 15-25 år. De unge spørges til deres solarievaner, og de unge, der har været i solarium inden for det seneste år (n=121) spørges blandt andet til årsager til solariebrug, hvilke informationer, de præsenteres for i solcentret, hvilke risici, de forbinder med solariebrug mm. Data er indsamlet af analysebureauet Userneeds A/S i februar-marts 2018, og er nationalt repræsentativt ift. køn, alder og region.
Solariebrug er kræftfremkaldende
- I 2009 fastslog WHO, at uv-stråling fra solarier med sikkerhed er kræftfremkaldende.
- Jo flere gange, man går i solarium, dets større er risikoen for at få kræft.
- Solariebrug er også skadeligt, selvom du kun bruger det sjældent.
- Solarieforbrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 %, og går du i solarium, før du fylder 35 år, er risikoen øget med 60 %.
- 3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.
- Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge 15-34-årige.
- Hvert år konstateres mere end 2.200 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark – og 285 dør hvert år af sygdommen.
5 myter om solariebrug
Der findes mange myter om solariebrug, og herunder finder du svar på nogle af de mest almindelige:
1) ”Det er en god idé at forberede kroppen på sydens sol ved at gå i solarium inden”
Falsk. Det anslås, at den farve, man får fra solariet, beskytter huden ligeså meget, som hvis man brugte en solcreme med faktor 2-4. Det vil sige, at det er en meget begrænset beskyttelse. På solferier anbefales det, at man bruger minimum faktor 30. Sammenholdt med den øgede risiko for modermærkekræft, som selve solariebesøget giver, er forbruning i solariet altså ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.
2) ”Det er kun piger, der går i solarium”
Falsk. I februar 2018 var der lige mange 15-25-årige piger som drenge (12 %), der havde været i solarium inden for det seneste år. Dog har det tidligere været sådan, at piger gik mere i solarium end drenge.
3) ”Solariebrug er kun farligt, hvis du bliver solskoldet”
Falsk. Uv-strålingen fra solarier er så kraftig, at det er dokumenteret, at den også er skadelig, selvom du ikke solskoldes.
4) ”Man skal bruge solarium for at få nok D-vitamin”
Falsk. Solarier udsender kunstig fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for udvikling af hud- og modermærkekræft. Solarium er aldrig en sund kilde til D-vitamin, for det skader huden mere, end det gavner. Derfor fraråder vi solarium som kilde til D-vitamin.
5) ”Solariebrug er ikke farligt, hvis man kun bruger det sjældent”
Falsk. Selv hvis du bruger solarium sjældent, har du en øget risiko for at udvikle hud- og modermærkekræft.
Kommentarer