Samfund

BUPL: Pædagogandelen er ikke helt så god, som Stevns kommune siger

Stevns Kommune mener ud fra deres egne tal, at andelen af pædagoger i kommunens daginstitutioner svarer til landsgennemsnittet. Efter en gennemgang af kommunens tal er BUPL ikke helt enig i den konklusion.

Har 43 procent af personale i kommunens daginstitutioner en uddannelse eller er det 61 procent? Så stor er forskellen på de officielle tal fra kommunernes analyseinstitut KORA og de tal Stevns Kommune selv har regnet sig frem til. Det skriver BUPL Sydøst i en pressemeddelelse.

I pædagogernes faglige organisation BUPL undrer man sig også over den store forskel. Men efter at have set nærmere på kommunens beregninger mener faglig sekretær i BUPL Sydøst Jacqueline Sporon-Fiedler ikke helt, der er belæg for kommunens konklusion.

– Kommunen tæller både de daglige pædagogiske ledere og støttepædagogerne med i deres opgørelse. Det gør KORA ikke. Og det er også et brud med den måde, man plejer at regne på. Konsekvensen er, at kommunen får pædagogandelen til at se mere favorabel ud, siger Jacqueline Sporon-Fiedler.

Ifølge BUPL forklarer de forskellige måder at gøre tallene op på kun en mindre del af den store forskel. Også det forhold, at KORA’s tal er fra 2014og kommunens fra 2016 kan ifølge BUPL spille ind. Men heller ikke det forklarer hele forskellen på 43 og 61 procent.

BUPL har derfor kigget på de indberetninger kommunen har lavet til Danmarks Statistik, som KORA også trækker på. Her fremgår det, at pædagogandelen i 2012 er 50 procent. Året efter er den 49. Men i 20-14 dykker den til 43. For så igen i 2016 at stige markant.

– Jeg siger ikke, at det ikke kan ske. Men det er sjældent, vi ser, at så mange pædagogmedhjælpere fratræder og bliver erstattet af uddannede pædagoger over så kort tid og omvendt. Jeg får den tanke, at der noget galt med de tal, der er registreret i 2014 og som KORA’s rapporter bygger på, siger Jacqueline Sporon-Fiedler.

BUPL opfordrer kommunen til at afholde sig fra at udarbejde egne undersøgelser, men i stedet arbejde ud fra de officielle tal. Også selvom der kan forekomme resultater, som er vanskelige at få til at stemme, mener Jacqueline Sporon-Fiedler.

-Jeg kan godt forstå kommunen reagerer på, at ligge tredjedårligst i en statistik. Men samtidig er det også vigtigt, at alle regner på den samme måde. Ellers kan vi ikke sammenligne kommunerne og følge udviklingen over tid. Dermed mister kommunen også en vigtig pejling på, hvor de står. I stedet for at lave sine egne tal, synes jeg, kommunen skulle tale med KORA om, hvad der eventuelt er gået galt, siger Jacqueline Sporon-Fiedler.

BUPL har skrevet til kommunen og inviteret til samarbejde om, hvordan man fremover kan sikre god kvalitet i dagtilbuddene.

Kommentarer