Dansk Teater 300 år: Fejring af din kultur, dit samfund og dig selv
Stevns Teaterforening og Stevns Bibliotekerne inviterer til en aften i scenekunstens, teatrenes og publikums tegn, når de fejrer dansk teaters 300 års fødselsdag i Snurretoppen.
I år er det 300 år siden, at dørene for allerførste gang blev slået op til et teater, hvor professionelle skuespillere sagde replikker på dansk. Datoen var 23. september i 1722, da tæppet gik op for den første offentlige forestilling på vort modersmål. Steder var det nyåbnede Lille Grønnegadeteatret i København. Stykket var en oversættelse af Moliéres ’Gnieren’. Den franske teaterleder René Montaigu tog initiativet med anbefaling og støtte fra Ludvig Holberg. To dage senere var publikum vidner til endnu en skelsættende begivenhed, som vel nærmest kan betegnes som dansk teaters fødsel. Den 25. september havde Holbergs komedie ’Den politiske Kandestøber’ nemlig urpremiere på samme teater.
Landet over er fejringen af dansk teaters runde fødselsdag allerede i fuld gang, og den 19. oktober, klokken 19.30 markeres 300-året på Stevns, når Stevns Teaterforening og Stevns Bibliotekerne inviterer til fejring i Snurretoppen. Her kommer instruktør og chef for Folketeatret Kasper Wilton forbi og fortæller blandt andet om teatrets indflydelse på vores samfund.
Meget mere end teaterhistorie
De første replikker på dansk for 300 år siden var ikke bare teaterhistorie. Det var en revolution i vores samfund. Nu blev almindelige borgeres liv synliggjort på scenen, og det danske sprog blev udbredt til alle samfundslag.
– Og så markerede fødslen af dansk teater også begyndelsen på en egentlig dansk, litterær tradition med Holberg, som boltrede sig i mange genrer ud over dramatikken og siges at være dansk litteraturs fader, fortæller leder af Stevns Bibliotekerne, som glæder sig over at være med til at fejre markeringen. Forperson for Stevns Teaterforening, Lene Vestergård forsætter: – Vores lokale teaterforening har sin lille andel i dén store historie og vi, fra teaterforeningen, kommer blandt andet til at fortælle om, hvordan teater har udfoldet sig på Stevns. Og der er altså ret sjove og interessante fortællinger undervejs om både lokalt amatørteater og professionelle forestillinger.
Kasper Wilton afslutter aftenen med bud på hvilken form for scenekunst, vi kommer til at opleve fremover, set i lyset af de store omvæltninger, der skyller ind over os.
– Det bliver en aften, der minder os om, at teatret både er oplevelser, der kitter os sammen, og spejlbilleder af vores måde at leve på, der nuancerer forståelsen af vores samfund, slutter Lene Vestergård.
Snurretoppens bar åbner fra klokken 19, og arrangementet starter 19.30. Billetter til arrangementet koster 50 kr. og kan købes hos Stevns Bibliotekerne i den betjente åbningstid eller på www.stevnsbib.dk/arrangementer.
Kommentarer