Delegation fra Hviderusland besøger Holtug Energilandsby
Holtug: Borgmesteren fra Braslav kommune i Hviderusland besøger Holtug Energilandsby.
Tirsdag den 14. juni får Stevns Kommune besøg af borgmesteren fra Braslav kommune i Hviderusland. Borgmesteren rejser sammen med fem embedsmænd fra Braslav og tre fra Center of Environmental Solutions. Delegationen fra Braslav er på en tre dags inspirationstur med fokus på energiforbrug og grøn omstilling.
Stevns Kommune har pt. et udkast til en Strategisk Energiplan til godkendelse i det politiske system. Planen forventes endeligt godkendt af kommunalbestyrelsen den 29. juni. Planen tager afsæt i et CO2-reduktionsmål i 2020 på 30 procent. Braslav har et lignende CO2-reduktionsmål der er på 25 procent i 2020.
Programmet for Braslavs besøg i Stevns Kommune er en kobling mellem det strategiske og visionære niveau, der beskrives i den Strategisk Energiplan – og det konkrete, håndgribelige, borger til borger niveau, som de ved selvsyn vil opleve det, ved deres besøg i Holtug Energilandsby.
Fra Stevns Kommune deltager blandt andre formanden for Plan- & Teknikudvalget Anette Mortensen, Konstitueret Centerchef i Teknik & Miljø, Birgitte Nielsen og energiplanlægger, Magnus Christensen.
Program for besøget
Kl. 10.10 Delegationen ankommer med toget fra København til stationen i Store Heddinge. Delegationen køres i bus til forsamlingshuset i Holtug Energilandsby
Kl. 10.30 Ankomst til forsamlingshuset i Holtug Energilandsby.
- Derefter følger en præsentation af udkastet til Strategisk Energi- & varmeplan for Stevns Kommune / ved energiplanlægger Magnus Christensen
- Præsentation af arbejdet i Energilandsbyen Holtug / ved Lone Clausen, medlem af koordinationsgruppen for Energilandsbyen og bosat i Holtug
Kl. 12.00 Frokost
Kl. 12.30 Delegationen rejser videre til besøg på Solrød Biogas
Fakta om Braslav
Byen Braslav i Hviderusland, er det administrative hovedsæde for Braslav Kommune. Det er en landkommune med nogle få mindre byer udover byen Braslav, der har omkring 9.500 indbyggere. Hele kommunen har et samlet indbyggertal på omkring 29.000 indbyggere. Deres primære indtægtskilder er turisme og landbrug. De har ligesom Stevns fokus på borgerinddragelse, varmeforsyning og hele den grønne omstilling. Siden 2014 har Braslav været medlem af borgmesterpagten og har på den baggrund modtaget midler fra EU til deres inspirationstur.
Fakta om Holtug Energilandsby
En energilandsby er en landsby, der gør en indsats for at mindske energiforbruget og/eller øge andelen af vedvarende energi. Det kan f.eks. være at lave energirenoveringer, installere vedvarende energianlæg eller andre former for klima- og energitiltag.
Holtug har siden april 2013 været energilandsby på Stevns. I Holtug var det et lokalt samarbejdsforum, bestående af borgerforeningen, forsamlingshuset, lodsejere, strandlauget, vandværket, menighedsrådet og Bøgeskovens sejlklub, som samlet stod bag ansøgningen om at blive energilandsby. Efter udvælgelsen blev der dannet en koordinationsgruppe, der siden har holdt planlægningsmøder ca. en gang om måneden.
Energilandsbyen har sinde 2013, fuldført en del større og mindre projekter, herunder bl.a. et LED projekt i Forsamlingshuset.
Der bor 268 borgere i Holtug fordelt på 124 adresser.
Fakta om den Strategiske Energi- & Varmeplan
Den Strategiske Energiplan vil fokusere direkte på den energimæssige indsats i Stevns Kommune, ved at definere rammerne for arbejdet og opstille prioriteter for indsatsen. Indsatsen skal styrke hele værdikæden i Stevns Kommune; Borgerne, erhvervslivet og kommunen, ved at nedsætte energiforbruget og øge fokus på vedvarende energi. Via denne fokus ønsker vi, at styrke lokalområderne, turismen og lokale virksomheder. De forskellige tiltag i planen er rettet mod forskellige led i værdikæden.
Den Strategiske Energiplan vil være med til at definere rammerne for arbejdet med at sænke kommunens CO2-udledning. Med udarbejdelsen af den Strategiske Energiplan gives der et præcist overblik over de forskellige indsatser, som kommunen vil satse på i de kommende år. Der er konkrete projekter med målbare resultater og projekter der kan være svære at måle, men som vi skønner har en effekt, eksempelvis fokus på information til borgerne, der kan understøtte energibesparelser i de private hjem.
Den Strategiske Energiplan tager afsæt i et reduktionsmål på 30 %. Dette mål skal ses i forhold til den allerede opnåde reduktion på 17,9 % siden basisåret 2008.
Kommentarer