Hårlev

Demens-projekt skal øge åbenhed om sygdommen

erik_benthe

Stevns Kommune: Stevns Kommune deltager i et demens-projekt, for at gøre hjælpen til personer med demens og deres pårørende bedre. 

Stevns Kommune er sammen med fem andre kommuner en del af projektet ’Aldrig alene med demens’, der har som mål at sikre, at alle med demens og deres pårørende har et værdigt liv.

– Projektet, som vi er en del af, fokuserer blandt andet på åbenhed omkring demens, fordi det er så enormt vigtigt at blive mødt med viden og forståelse, hvis man lider af demens eller er pårørende til en person, der lider af demens, fortæller Line Henriksen, der er demenskoordinator i Stevns Kommune.

Line Henriksen skal i næste uge deltage i en temadag med de andre fra projektet for at lære mere om, hvordan kommunerne kan være med til at oplyse bredt om sygdommen.

Læs også: Stevns blandt de første demensvenlige kommuner

Et godt liv på trods af demens

Man kan godt have en god tilværelse på trods af demens, men åbenhed omkring sygdommen er afgørende. Det fortæller et ægtepar, der selv har sygdommen tæt inde på livet

Det var hårdt for både Erik og hans kone Benthe, da Erik for år tilbage begyndte at udvise symptomer på demens. Sygdommen havde konsekvenser for både Eriks tale, hans retningssans og hans evne til at køre bil. Sygdommen gjorde ham samtidig forvirret og glemsom.

– Det var hårdt i årene, før vi fik Eriks diagnose, for vi vidste jo ikke, hvad der foregik, og vi kunne ikke forklare det til andre, fortæller Benthe.

Det hjalp at få en diagnose

For to år siden fik Erik så diagnosen Alzheimers, og siden har ægteparret lært at håndtere konsekvenserne af sygdommen, og de er begge enige om, at de har en dejlig tilværelse sammen.

– Vi forsøger at leve vores liv, som vi gjorde før i så høj grad, som det nu kan lade sig gøre. Vi nyder stadig tilværelsen sammen og rejser meget og holder os aktive, fortæller Benthe.

Erik og Benthe har været meget åbne om Eriks sygdom, siden han fik sin diagnose, og det har ifølge ægteparret betydet meget i forhold til at kunne håndtere forandringen i deres hverdag.

– Vi taler åbent om det både med hinanden, vores familie, venner og vores naboer. Det gør det hele meget nemmere, at de forstår, hvad der sker, så vi ikke behøver at tænke over, hvad de mon går og tænker, hvis de for eksempel ser mig slå græs i mine underbusker, fordi jeg har glemt at tage shorts på, fortæller Erik.

Et godt netværk betyder meget

Erik og Benthe deltager i mange af de tilbud, der findes til mennesker med demens og deres pårørende, og sammen med åbenhed har et godt netværk gjort det nemmere at få hverdagen til at fungere.

– Fredagscaféen på Cafe Stevnen, hvor vi mødes med andre ægtepar i samme situation, betyder rigtig meget. Samtidig gør jeg også brug af dagcentret Nichen, som giver mig en mulighed for at lave aktiviteter sammen med andre i min situation. Det har også den fordel, at Benthe får lidt tid til sig selv, siger Erik, mens Benthe fortæller, at det hjælper hende at mødes med gruppen for pårørende.

– Det er rart at snakke med andre i samme situation. Til møderne lærer vi hinanden at kende, og vi hjælper hinanden, når der er brug for det. At vi deltager i de tilbud, der findes, har gjort, at vi har et rigtig godt netværk, og det betyder rigtig meget, fortæller Benthe.

Stevns Kommune vil gøre hjælpen til demente endnu bedre

Stevns Kommune er en del af projektet ’Aldrig alene med demens’, fordi der er et ønske om at gøre hjælpen til personer med demens og deres pårørende endnu bedre.

Målet er at skabe de første demensvenlige kommuner i Danmark, der vil være demonstrationsområder for resten af landets kommuner og være med til at gøre Danmark til et foregangsland på demensområdet. I Demensrummet arbejdes sammen mod følgende seks ambitioner for en demensvenlig kommune.

1.    Bedre sygdomsforløb for personer med demens
2.    Bedre støtte til pårørende
3.    Kompetenceløft til personalet
4.    Tilgængeligt og inkluderende lokalsamfund
5.    Flere demensindrettede bolig
6.    Understøt forskning og videndeling

Læs mere om demensalliancen, kommunernes visioner og demensrummet på www.demensalliancen.dk

 

Kommentarer