Store Heddinge

Demokratiet i Venstre Stevns har hårde tider

mogens_haugaard_nielsen

Debat: Bestyrelsen i Venstre Stevns kom i onsdags med en overraskende udmelding, der ryster fundamentet i Venstre Stevns. Bestyrelsen har rejst mistillid til mig.

Indsendt af borgmester Mogens Haugaard Nielsen.

Det er en voldsom udmelding. Dommen er afsat, men uden rettergang. Man fandt det ikke nødvendigt at høre Venstres medlemmer.

Jeg mener, at demokratiet er under hårdt pres i Venstre Stevns i disse år. Det demokrati jeg tror på, som er grundpillen i mit liv og i vores samfund. Det er den stiltiende kontrakt mellem borgere og politikere. En kontrakt og en aftale om at lade flertallet bestemme. ­Venstre Stevns lider af svindende opbakning til det fællesskab, som hele vores demokratiske grundlag bygger på!

En del synes at handle om det beklagelige ophør af samarbejdet med Bjarne Østergård Rasmussen. Forklaringen om hvad der skete, har af forskellige hensyn, måske ikke været god nok. Det medgiver jeg. Gruppen forsøgte over lang tid at tale sig til rette. Det lykkedes ikke. Det skal jeg være den første til at beklage. Men jeg skal også være den første til at sige, at det ikke kunne være anderledes som tingene var.

Når to medlemmer af Venstres kommunalbestyrelsesgruppe ikke vil respektere flertalsgruppens politik. Nægter at følge flertallet. Men gang på gang vælger at stemme efter egen personlige holdning, og dermed bringe flertalsgruppen i mindretal. Så udfordres demokratiet i sin inderste kerne. Det vil uundgåeligt føre til konsekvenser.

På Christiansborg ville det udløse folketingsvalg. Ingen regering kan sidde med et folketingsflertal imod sig. Det er en af folkestyrets grundpiller: Parlamentarismen, som blev indført ved systemskiftet i 1901. Men i det kommunale selvstyre har man ikke noget tilsvarende. Hvis man bliver bragt i mindretal af sine egne, må man nøjes med at betragte det som en illoyal handling overfor fællesskabet.  En illoyal handling, der kan få den konsekvens, at man bliver udelukket fra fællesskabet.

Når man vælger at være en del af en gruppe med de fordele, det nu har, forpligter man sig også overfor fællesskabet. Man kan argumentere for sin holdning og tale sig til rette på gruppemøderne. Kan man ikke det, og kan man ikke få flertallet med sig, må man bøje sig. Sådan er demokratiets vilkår. Man ikke altid få det, som man vil.

Det samme gælder mig selv i den nuværende situation. Har jeg ikkelængere et flertal blandt medlemmerne til den politik, jeg fører, må jeg tage konsekvensen. Men medlemmerne er ikke blevet hørt i denne sag. Bestyrelsen burde have sikret sig mandat fra medlemmerne på en ekstraordinær generalforsamling, før de meldte så voldsomt ud. En borgmester vælges ikke af bestyrelsen, men af medlemmerne og vælgerne.

Samarbejdsophøret med Bjarne Østergård kom, fordi situationen var aldeles uholdbar. Man kan også sige, at han selv valgte at forlade Venstre. Herefter nedlagde Flemming Pedersen sit mandat. De to afvigere var endda ”ministre”, (udvalgsformænd), og forventedes at repræsentere flertallets politik.

Hvornår har man set en minister gå i mod sin regerings politik og bringe regeringen i mindretal? Nej, vel.

Vi har ytringsfrihed – og Grundloven giver den enkelte ret til at have særstandpunkter – Men husk, at det er en ret. Ikke en pligt! Pligten har man overfor den gruppe, det fællesskab, man tilhører. Det er min stærkeste overbevisning, at Ingen enkeltsag, nok så stor, må presse respekten for denne demokratiske grundregel. Hvordan skal man kunne regere kommunen, når man ikke er sikker på sit flertal?

Derfor kan jeg også kun afstand fra, at en gruppe venstremænd, med flere fra vælgerforeningens bestyrelse, nærmest hylder de to afvigere for deres standhaftighed. Samtidig lader gruppen kritik og fordømmelse hagle ned over egen borgmester og kommunalbestyrelsesgruppe, for ikke at kunne tale sig tilrette. Burde man ikke have pålagt de to udbrydere et ansvar for den manglende enighed? Flemming Pedersen er nu belønnet med posten som næstformand.

Bestyrelsens håndtering og måde at melde ud på gavner ikke situationen i Venstre Stevns. Jeg har afventet en begrundelse fra bestyrelsen og gør det stadig. Samtidigt beklager jeg, at det kom hertil.

Lad os stå sammen om fællesskabet. Venstre bløder indefra og jeg vil opfordre alle medlemmer i Venstre Stevns til eftertænksomhed og opbakning. For demokratiet, for Venstres og for Stevns.

Kommentarer