Debat og politik

Der stilles spørgsmålstegn ved kommunalbestyrelsens beslutning om bidragsfordeling ved kystsikring i Strøby Egede.

Privatfoto.

Debatindlæg af Oscar Larsen, Kystvejen 78, Strøby Egede.

Det er flot af Mogens Haugaard at erkende, at han finder, at den beslutning om bidragsfordeling til kystsikring på kommunalbestyrelsesmødet den 24. juni er forkert, og at det ikke er rimeligt, at det er en mindre tilfældigt afgrænset gruppe borgere, der skal betale hele gildet, etablering og vedligeholdelse.

Det er dog knapt så flot, at han og Moderaterne forsøger at komme udenom den erkendte fejltagelse ved at gøre sagen om kystsikring i Strøby Egede til et folketingsspørgsmål, for så er de sikre på, at der ikke sker noget i forbindelse med denne sag, som Mogens Haugård jo har stemt for kan køre videre.

Hvis Moderaterne og deres borgmesterkandidat virkelig mener, at de principper, der er vedtaget for bidragsfordelingen for kystsikringen i Strøby Egede, er forkerte, så er det i den sammenhæng, der bør sætte ind. Og så må vi håbe, at folketinget får udarbejdet en national plan for kystsikring, der sikrer, at andre områder ikke udsættes for det sagsforløb, som vi har været udsat for i Strøby Egede.

Hvis det virkelig er Moderaternes holdning, at kystsikring er et fælles anliggende, så er det fint, at man forsøger at rejse kystsikringen som et nationalt anliggende, men som tidligere nævnt, får det jo ikke indflydelse på vores sag i Strøby Egede.

Hvis vi må erkende, at staten ikke kommer og løser vores problemer med Kystsikringen i Strøby Egede, hvad er så den næste logiske tanke. Hvis man slutter ud fra de principper, som tidligere at større anlægs- og vedligeholdelses opgaver er løst ud fra som f.eks. veje og kloaker, så er det kommunalfinansiering.
Det næste trin på stigen må vel være det byområde Strøby Egede, der som helhed har glæde af nærheden til kysten.

Og så kommer vi til den beslutning,som kommunalbestyrelsen vedtog den 24. juni, at det kun er de grundejere, der bor 250 m fra kysten, der skal pålægges udgifter til etablering og vedligeholdelse af kystsikringen.

Jeg har gentagende gange forsøgt at få oplyst, hvad baggrunden er for denne tilfældige afgrænsning, men det er ikke lykkedes endnu. Det kan måske give os en forklaring på, hvad der er baggrunden for, at en enig kommunalbestyrelse godkendte beslutningen om bidragsfordelingen ud fra afstanden på 250 m fra kysten.

Jeg er enig i, at der er behov for sikring af kysten, men der er så mange uafklarede spørgsmål ikke mindst økonomiske i forbindelse med dette projekt, der kræver en afklaring før man går videre.

Er Moderaterne indstillet på at melde ud, at man ikke kan tiltræde de 250 m som et kriterie for påligning af bidrag til kystsikring, og at man vil arbejde for, at principperne for bidragsfordelingen i forbindelse med kystsikringsprojektet tages op til revision.

Af dispositionsforslaget til projektet fremgår det også, at kystsikringsprojektet vil hæve områdets rekreative kvaliteter og dermed forøge trafikken på Kystvejen.

Hvordan forholder Moderaterne og for den sags skyld alle de andre partier, der planlægger at stille op til kommunevalget, sig til denne problematik.

Forvaltningen oplyste på et møde i Kystvejens grundejerforening, at man ikke sideordnet med kystsikringsprojektet kan arbejde med planer for afviklingen af de trafikale problemer på Kystvejen, og som vil blive forøget med kystsikringsprojektet. Det er ikke rigtigt, en kommune kan gennemføre planlægning på de arealer, der grænser op til kystsikringsprojektet, og det er et spørgsmål, hvorfor det allerede ikke er sket, for hvordan vil man sikre alle de intentioner om f.eks. flere adgange til sandstranden, kommunale badebroer og kommunale slisker til bådophal, der er i dispositionsforslaget, hvis der ikke findes planer for det.

Og er det ikke en tanke værd, hvad det er for udgifter, man som politiker er i gang med at pålægge en mindre og tilfældig afgrænset gruppe grundejere i forbindelse med kystsikringsprojektet, og som Mogens Haugaard oplyser, så er der jo tale om en blankocheck, for ingen ved i dag hvad det endelige projekt vil komme til at koste.

Så lad os høre, hvordan de enkelte partier, der ønsker at stille op til kommunevalget, stiller sig til denne problematik

 

Kommentarer