DGI Storstrømmen ønsker større kommunal opbakning
DGI Storstrømmen ønsker større kommunal opbakning til brobygning for at hjælpe udsatte unge ind i de lokale idrætsforeninger
En ny landsdækkende undersøgelse viser desværre, at flere kommuner halter efter, når det handler om at tilbyde støtte til udsatte børn og unge, så de kan blive aktive i de lokale idrætsforeninger. Hele 40 ud af de 98 kommuner i Danmark har ingen støtteordninger, og det er et billede, som vi også kan genkende her i vores region.
Økonomisk hjælp er godt, men kan ikke stå alene
Faxe, Stevns og Lolland har en pulje, hvor der kan søges om tilskud til kontingent, udstyr, betaling af stævner og lignende. I Næstved, Vordingborg og Guldborgsund kan man søge hjælp hos Broen Danmark, der hvert år støtter tusindvis af børn og unge med økonomisk tilskud. Det er en kæmpe hjælp for udsatte børn og unge, men desværre viser erfaringen, at den økonomiske hjælp ikke kan stå alene.
–Økonomisk hjælp er et af flere værktøjer, der skal i spil, hvis man vil have de unge ud i foreningerne, og Broen gør et stort og vigtigt stykke arbejde, men vores erfaringer viser, at det ikke er nok i sig selv. Der skal en brobyggende indsats til, hvor der er nogle mennesker, der både får de unge ind i foreningerne, men også hjælper dem med at falde til og blive der, fortæller Henrik Holmer, der er bestyrelsesformand i DGI Storstrømmen, og fremhæver den store indsats, som er blevet gjort i forbindelse med projektet “Foreninger For Alle” i Næstved.
–Her har vi lavet en kæmpe brobyggende indsats for at få unge med flygtningebaggrund ud i foreningslivet. Vi fik lavet en ekstern evaluering 10 måneder inde i projektet, og den viser altså, at 76 unge var blevet foreningsaktive, og hele 51 af dem fortsat var med i foreninger.”
Foreninger For Alle – økonomisk støtte og brobygning i samme ordning
I Næstved Kommune har DGI Storstrømmen de sidste knap to år kørt projektet ”Foreninger for alle”, der handler om at få børn og unge med flygtningebaggrund integreret i foreningslivet. Indsatsen er lavet med tilskud fra kommunen og Integrationsministeriet, og her er målet netop at kombinere økonomisk støtte med en opsøgende og støttende brobygning mellem de unge og de lokale foreninger.
–Netop den opsøgende indsats og brobygningen har været vigtig for at få de unge ind i foreningerne, og ikke mindst at få dem til at blive der. Tillidspersoner omkring de unge har indstillet dem til at være med i projektet, hvorefter brobyggerne har hjulpet med at komme ud og finde det helt rigtige tilbud for dem. Herefter har der været brug for den økonomiske opbakning, samt at brobyggerne har fortsat deres arbejde. Men økonomien har altså først gjort en forskel, når først vi har fået de unge ind i foreningerne, for det er først da, at de har brug for hjælp til for eksempel kontingent og udstyr.
Projekt Lindholm – Guldborgsund stiger på vognen
I Guldborgsund har DGI Storstrømmen og Helhedsplanen i kommunen netop søgt midler og sat gang i et lignende projekt. Her handler det om at bygge bro mellem foreningslivet og de mange børn og unge i boligområdet Lindholm, som er med på regeringens ghettoliste.
–Både projektet i Guldborgsund og i Næstved er afgrænsede projekter for bestemte befolkningsgrupper. I DGI Storstrømmen tror vi på, at de sagtens kan tænkes i et endnu større perspektiv, så det bliver et tilbud for alle udsatte unge i vores landsdel, der kan bruges i alle seks kommuner. Så i DGI Storstrømmen håber vi, at flere kommuner frem over vil tænke brobygning ind i deres indsatser for at få flere børn og unge med i foreningsfællesskaber, slår Henrik Holmer fast.
Kommentarer