DMI: Varsler trumfer altid prognoser
I varslingssituationer skal myndigheder og borgere orientere sig i DMI’s varsler. I kølvandet på sidste uges usikkerhed omkring forskellen mellem prognoser og varsler for vandstandsstigning, er der nu udsigt til endnu en omgang med høj vandstand. Derfor kommer her en hjælpende hånd til, hvordan borgere og myndigheder skal forholde sig til informationer fra DMI.
Det nye år blev skudt ind med et solidt blæsevejr og en heraf følgende vandstandsstigning. Nu er der igen fra i morgen udsigt til blæst og forhøjet vandstand. I alle situationer, hvor vejret bliver vanskeligt, er der én gylden regel, der gælder:
’I farlige vejrsituationer skal der ikke være tvivl om, hvilke oplysninger beredskab og borgere skal forholde sig til. Helt firkantet sagt, skal man i en situation med udsigt til voldsomt vejr altid kigge på DMI’s varsler’, slår Marianne Thyrring, direktør ved DMI, fast.
Det skyldes at de almindelige prognoser for vandstand og lokationsvejr, som altid findes på dmi.dk, er automatisk genererede produkter, der baserer sig på modelberegninger. Prognoserne er baseret på DMI’s avancerede vejr- og vandstandsmodeller, men modellen alene slår ikke altid til i situationer med ekstremt vejr. Derfor skal man holde øje med DMI’s varsler.
’Lige præcis i de situationer, hvor vejret er vanskeligt, bliver det meteorologiske håndværk rigtig vigtigt. Vi lægger prognosen til grund for vores varsling, men oven i det tilføjer vi erfaring, lokalt kendskab og vores faglige viden, som blandt andet går ud på at kende prognosens styrke og svagheder. Det er essentielt, at folk følger løbende med i varslerne, fordi de jævnligt finjusteres for at give det mest præcise beslutningsgrundlag’, forklarer Marianne Thyrring.
Varsler bliver sendt ud op til 36 timer før en begivenhed, så myndigheder og borgere kan sætte det forebyggende arbejde i gang så hurtigt som muligt og dermed skabe størst mulig sikkerhed.
DMI’s varsler er frit tilgængelige for alle og kan f.eks. ses på vores hjemmeside, twitterkanal eller fås som push-beskeder med vores app.
Forhøjet vandstand må forventes oftere
Ligesom i resten af verden er klimaet og vejret under forandring i Danmark. I et land med vores topografi og en relativt lang kyststrækning har vi altid skulle forholde os til forhøjet vandstand og stormfloder.
’Vores data og simuleringsmodeller fortæller, at med et ændret klima følger flere voldsomme vejrhændelser. Vi ved, at vandstanden stiger. Det betyder, at der skal mindre til, for at skabe en oversvømmelse’, forklarer Kristine Skovgaard Madsen, daglig leder for oceanografi i forskningsafdelingen på DMI.
Forskningen tyder på, at vi kan forvente flere udfordringer med forhøjet vandstand fremover.
Find seneste opdaterede varslingskort her
Find DMI’s almindelige vandstandsprognose her
Kommentarer