Dyrt advokatnotat har ikke hjulpet i byggestrid
Strøby Egede: Grundejere fra Kystvejen i Strøby Egede er fortsat utilfredse med at kommunen har ændret praksis i byggesager for sommerhuse med høj kælder.
På Kystvejen i Strøby Egede ligger der mange sommerhuse med en kælderetage, der er synlige fra vejen. Men kommunen har ændret praksis og har givet afslag på flere ansøgninger om byggetilladelse til huse med synlig kælder, under henvisning til, at det ikke er tilladt at bygge to etager, samt at sommerhusets højde ikke må overstige 5 meter over naturligt terræn.
Det har fået flere lokale grundejere til at undre sig over forvaltningens ændrede fortolkninger af lokalplanerne på Kystvejen.
– Man skal »kæmpe fra hus til hus«, og det er helt vilkårligt, hvordan sagsbehandlingen falder ud i den samme type sager, sagde arkitekt Michael Frølich til Dagbladet i maj måned. Han har igennem mere end 20 år været rådgiver på byggeprojekter ved Kystvejen.
– Jeg er måske den person i Stevns Kommune, der ved allermest om de lokalplaner, der gælder i området. Så det er temmelig frustrerende, at kommunen ikke følger sine egne lokalplaner og tillige bryder loven. Jeg har aldrig oplevet noget lignede i andre kommuner, hvor jeg praktiserer som byggerådgiver, udtalte Michael Frølich.
Kommunen har ikke oplyst om ændret praksis
Grundejerforeningen Kystvejen mener at der åbenbart er en intern strid i Teknisk Forvaltning om hvordan disse sager skal håndteres. Der er øjensynlig uenighed om hvordan man måler husenes højde, og hvor synlig en kælder må være, før den bliver regnet for en etage.
– Der er noget, man kalder en lighedsgrundsætning. Hvis man ikke lever op til den som kommune, så skal man i det mindste oplyse om og give en frist for, at man vil ændre sin praksis. Det er ikke sket. Stevns Kommune lader i stedet, som om lighedsgrundsætningen slet ikke eksisterer, siger Niels Kristoffersen til Dagbladet. Han er sekretær for Grundejerforeningen Kystvejen og redaktør af foreningens hjemmeside.
Kommunen satte en ekstern advokat på sagen
Stevns kommune hyrede derefter advokathuset Horten til at kigge på sagen. Advokat Henriette Soja fik adgang til alle byggesager på vejen fra 1999 og fremefter, hvorefter hun udarbejdede notatet: Hendes konklusion er at forvaltningen i Stevns Kommune ændrede praksis omkring 2007, i byggesager for sommerhuse med synlig kælder på Kystvejen.
Ifølge Dagbladet skrev advokaten blandt andet: ….Stevns Kommune havde en særlig måde at anvende bygningsreglementets beregningsregler på… En kommune er ikke afskåret fra at ændre eller tilpasse en praksis på et givent område, når den bliver opmærksom på, at hidtidig praksis er tvivlsom eller ligefrem lovstridig. Det er kommunen forpligtiget til.
Notatet fra advokathuset Horten kostede 170.000 kroner.
Grundejere fra Kystvejen er fortsat utilfredse
Tirsdag den 23. juni havde kommunen indkaldt en delegation fra Kystvejen i Strøby Egede til et møde om advokathuset Hortens notat »Kystvejen- vurdering af praksis«.
Kommunens deltagere var borgmester Mogens Haugaard Nielsen, formand fra Plan- og Teknikudvalget Flemming Petersen, vicekommunaldirektør Bjørn Voltzmann samt centerchef for Teknik og Miljø Susanne H. Rasmussen.
Kystvejens grundejere var repræsenteret af Torben Stiig Hansen, Niels Kristoffersen samt arkitekt Michael Frølich. Tremands-delegationen fra Kystvejen havde medbragt et kommentar-notat, som de havde udarbejdet i fællesskab. Deres konklusion er følgende:
»Konklusionen, gående ud på, at begåede lovovertrædelser kan og skal rettes, er ubrugelig, når vi ved, at den ene del af disse påståede lovovertrædelser kan henføres til en åbenbart urigtig fortolkning af lokalplanens »kælderregel«, og når den anden del af overtrædelserne anføres at være sket af grunde, som der ikke oplyses nærmere om.«
Desværre kunne de to parter ikke blive enige
– Det eneste, vi kunne blive enige om, er, at vi stadig er uenige!, udtalte Bjørn Voltzmann efter mødet.
Kommentarer