Eldrevne minibusser og lynladere testes ved sjællandske sygehuse

I et toårigt forsøgsprojekt samarbejder trafikselskabet Movia med Region Sjælland om at teste eldrevne minibusser i kombination med lynladere ved udvalgte sygehuse i regionen. Projektet skal give værdifuld viden og erfaringer, der skal understøtte omstillingen til el i Movias Flextrafik.
Movia og Region Sjælland har et skarpt fokus på den grønne omstilling, og i Movias Mobilitetsplan 2024 fremgår det, at alle nye personbiler i Flextrafikken fra i år skal køre på el. De større biler (minibusser), der udgør cirka 60 procent alle ture i Flextrafikken, er sværere at omstille på grund af kortere rækkevidde og lang ladetid. Derfor er det i Mobilitetsplanen sat som mål, at alle nye minibusser i Flextrafikken skal være eldrevne fra 2030. For at hjælpe denne udvikling på vej har Movia sammen med Region Sjælland igangsat et projekt, hvor fokus er på overgangen til eldrift for de store biler i Flextrafikken. Forsøget gennemføres i samarbejde med de tre deltagende sygehuse, som bidrager med faciliteter og driftsmæssig indsigt, der er væsentlig for projektets praktiske afprøvning og erfaringsopsamling.
Den 6. april blev der sat strøm til den første lynlader dedikeret til Flextrafikkens elbiler. Lynladeren er placeret ved en af de store indgange til Slagelse Sygehus, og vil være den første i en række af tre. I slutning af 2025 vil yderligere to lynladere blive stillet op på henholdsvis Nykøbing Falster Sygehus og Sjællands Universitetshospital i Køge. Dermed er rammerne sat for, at der i løbet af første halvår af 2026 kan blive indsat fire eldrevne minibusser som en del af Movias Flextrafik i en toårig forsøgsperiode. Projektet skal give værdifuld viden og erfaringer, der skal understøtte omstillingen til el i Movias Flextrafik på Sjælland.
– Når vi beder operatørerne i Flextrafikken om at skifte til eldrift, skal vi også gøre overgangen så smidig som mulig. Derfor har vi sammen med Region Sjælland iværksat dette projekt for at teste de eldrevne minibussers rækkevidde, opladningsbehov og effektivitet i den daglige drift, fortæller Movias mobilitetsdirektør, Per Gellert.
Lynladere ved sygehuse giver god mening
Eldrevne minibusser har to centrale udfordringer: opladningstid og rækkevidde. Derfor placeres lynladerne strategisk ved sygehusene, hvor Flexbilerne ofte har stop. De nye 300 kW-ladere sikrer hurtig opladning, så bilerne hurtigt kan komme videre til næste tur. Samtidig skal projektet belyse om lynladere placeret ved Flextrafikkens centrale knudepunkter kan understøtte en effektiv drift ved at reducere ventetid til opladning.
– Med dette projekt tager vi endnu et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Ved at gøre det lettere at oplade eldrevne minibusser, skaber vi bedre vilkår for grøn transport i hele Region Sjælland – og vi understøtter samtidig sundhedsvæsnets behov for en driftssikker Flextrafik, siger Christian Wedell-Neergaard (K), formand for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde i Region Sjælland.
Projektet løber frem mod 2028, og Movia ser frem til at teste, hvordan eldrevne minibusser og lynladere kan bidrage til den grønne omstilling af Flextrafikken.
FAKTA
- For en to-årig periode indsættes fire eldrevne minibusser med plads til kørestole i Movias Flextrafik
- Tre lynladere på hver 300 kW installeres ved Flextrafikkens afsætningssteder ved Slagelse sygehus, Sjællands Universitetshospital i Køge og Nykøbing Falster Sygehus.
- Projektet er finansieret af Trafikstyrelsen og Region Sjælland.
- Lynladerne opsættes af energiselskabet Norlys
- P-pladserne ved lynladerne er forbeholdt Flextrafikken.
- I dag udføres cirka 60 procent af alle Flextrafiks ture med store biler/minibusser.
Kommentarer