Store Heddinge

Projekt skal sikre fremtiden for elefanter

Cirkus Arenas elefanter, Lara, Djungla og Jenny. Foto: Cirkus Arena

Dyrenes Beskyttelse, Knuthenborg Safaripark og Cirkus Arena vil sammen arbejde for at opføre et nyt hjem til de cirkus-elefanter, som sendes på tidlig pension, når Folketinget den kommende tid ventes at forbyde eksotiske dyr i cirkus. Alle tre parter er enige om, at man fra politisk side bør igangsætte det næste skridt i elefanternes liv senest ved årsskiftet.

Når Folketinget inden for de kommende måneder ventes at stemme et lovforslag igennem om at forbyde eksotiske dyr i cirkus, står elefanterne fra Cirkus Arena, Lara, Djungla og Jenny, uden et hjem. Men ikke længe, hvis det står til Dyrenes Beskyttelse, Knuthenborg Safaripark og Cirkus Arena. Parterne er blevet enige om at arbejde for et nyt elefantanlæg som en del af Knuthenborg Safaripark, hvor cirkuselefanterne kan tilbringe deres otium under de bedste forhold.

– Vi er meget glade for, at vilde dyr nu ikke længere skal optræde i cirkus, men der skal også tages ordentligt af de dyr, som sendes på tidlig pension som følge af lovændringen. Dyr, som har optrådt hele deres liv i cirkus, kan ikke bare lukkes ud i det fri. Derfor glæder det mig meget, at vi nu ser ud til at kunne finde en rigtig god løsning, hvor elefanterne får lov til at blive i Danmark under de bedste betingelser, og ikke sendes til dårlige forhold i udlandet, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Ambitionen er, at det nye elefantanlæg skal løfte overlæggeren for god dyrevelfærd hos elefanter i zoologiske haver med hensyn til 200.000 m2 plads i det fri, gode indendørs faciliteter og rig aktivering i anlægget. Knuthenborg Safaripark vil ansætte to faglærte dyrepassere til at tage sig af elefanterne, samt en ekstern elefantekspert som sammen med elefantpasserne fra Cirkus Arena skal hjælpe elefanterne i overgangen fra cirkus til safaripark.

– Knuthenborg Safaripark har de helt ideelle rammer for at opføre et moderne, ambitiøst elefantanlæg med dyrevelfærd i absolut topklasse. Elefanter danner så stærke familieære bånd, at de oplever stor sorg, når de mister et familiemedlem. Derfor er det rigtig vigtigt for os, at vi tager alle tre ind, så vi kan bevare elefanternes gode relation til hinanden, siger chefzoolog i Knuthenborg Safaripark, Rasmus Nielsen.

Også Cirkus Arena ser Knuthenborg Safaripark som den bedste arvtager til deres elefanter, og ønsker fra politisk side en hurtig overgangsordning.

– Der har fra politisk side været mange forslag i luften, men forslaget fra Knuthenborg Safaripark er langt det mest seriøse og det bedste for elefanterne, når forbuddet træder i kraft. Beslutningen om forbuddet er stort set truffet fra politisk side, og dermed er en mangeårig æra slut for dansk cirkus. Derfor forventer vi også, at politikerne aktivt er med til at hjælpe elefanterne videre til det næste skridt i deres liv hurtigst muligt – gerne allerede fra årsskiftet, siger turnéchef, Klaus Jochumsen, fra Cirkus Arena.

Dermed er alle tre parter enige om, at cirkuselefanternes fremtid bør ligge i Knuthenborg Safaripark, og at en afklaring om den konkrete fremtid bør findes hurtigst muligt fra politisk side. Parterne håber, at politikerne vil tage godt imod deres forslag, som de ser som den bedste løsning for elefanterne, når de mulige løsningsmodeller skal behandles.

Elefantprojekt i Knuthenborg Safaripark
– Elefantprojektet er et fælles projekt mellem Knuthenborg Safaripark, Dyrenes Beskyttelse og Cirkus Arena
– Området til de tre cirkuselefanter er 100.000-200.000 m2
– Der skal hertil opføres et elefanthus
– Safariparken vil øremærke to faglærte dyrepassere til elefanterne, samt en ekstern elefantekspert
– Afrikanske elefanter kan blive 60-70 år
– To af cirkuselefanterne er 31 år og den sidste er 29 år

Kommentarer