Store Heddinge

Energilandsbyen Holtug vil skrotte oliefyr

petangue_holtug

Holtug: Energilandsbyen Holtug overvejer at bygge et centralfyret varmeværk på andelsbasis

Landsbyen Holtug, blev sammen med Højerup, i april 2013 udvalgt af byrådet til at deltage i et energilandsbyprojekt.

Beboerne i landsbyen, der ligger udenfor fjernvarme- og naturgasnet, kan spare tæt på 30 procent på varmeregningen, hvis de skrotter deres oliefyr og istedet bygger deres eget centralfyrede varmeværk på andelsbasis, som er baseret på for eksempel halm.

Et lokal varmeværk vil, udover at nedbringe CO2-udslippet, også skabe lokale arbejdspladser.

Læs også: Holtug og Højerup er udvalgt som Energilandsbyer

– Hvis man kunne sætte det her i værk overalt i Region Sjællands olielandsbyer, så vil det skabe mellem 1200-1500 nye arbejdspladser i regionen, siger Lotte Eghøj, der er økonom og seniorkonsulent i Agrovi, Videnscenter for Landbrug og Erhverv.

– Vi er stadigvæk afsøgende i forhold til mulighederne. Vores borgere kan ikke, selvom de synes det er en rigtig god idé, gøre det, hvis det ikke kan svare sig økonomisk. Og her er finansieringen en virkelig stor hurdle, siger landsbyens koordinator, Lotte Clausen til dr.dk.

Ikke alle landsbyens borgere har råd til, at kaste sig ud i usikre projekter. Folkene bag energilandsbyprojektet arbejder derfor på at finde en fornuftig finansieringsform.

– Folk er ikke rige herude på landet og i landsbyerne. Derfor er finansieringen virkelig vigtig. Og det prøver vi så nu, at danne os et overblik over, siger Lotte Clausen.

Der bor 268 borgere i Holtug fordelt på 124 adresser.

Man kan læse mere om energilandsbyerne på kommunens hjemmeside.

Bag energilandsbyprojektet i Holtug står et lokalt samarbejdsforum, bestående af borgerforening, forsamlingshuset, lodsejere, strandlauget, vandværket, menighedsrådet og bøgeskovens sejlklub.

Kommentarer