Strøby Egede

Engene i Tryggevælde Ådal stopper omfartsvejen

tryggevaelde_aa_1

Strøby Egede: En særlig naturtype hindrer kommunens mulighed for vækst og udvikling i Strøby Egede

Borgerne i Strøby Egede har i over 40 år ønsket at Stevns Kommune etablere en omfartsvej, der kan fjerne de fleste af de cirka 12.000 biler der dagligt passerer igennem byen på Stevnsvej.

Den eneste mulighed er at etablere omfartsvejen gennem Tryggevælde Ådal, umiddelbart syd for Strøby Egede. Men Tryggevælde Ådal blev i 1998 udpeget som et såkaldt Natura 2000 område med forekomst af habitatnaturtype 7230, også kaldet rigkær.

Natura 2000 område nr. 149 Tryggevælde Ådal ligger i en gammel fjordarm og fremstår som et stort vådområde domineret af enge, der oversvømmes i perioder af vinterhalvåret. Stedvis er der store arealer med rigkær mellem de ånære enge og de landbrugsarealer, der afgrænser ådalen.

Formålet med Natura 2000 planen er at sikre de ekstremt artsrige rigkærssamfund (særligt de såkaldte ”knoldkær”, hvor urtedækket trædes op i tuer af det græssende kvæg) og de sure overdrev på Odden ved åens udløb i Køge Bugt. Samt at områdets økologiske integritet sikres i form af en for naturtyperne hensigtsmæssig drift/pleje og hydrologi, en lav næringsstofbelastning og gode sprednings- og etableringsmuligheder.

Habitatområdet består af et stort sammenhængende område omkring Tryggevælde Å, fra udløbet i Køge Bugt til sammenløbet med Stevns Å syd for Hårlev.

Derfor afgjorde Natur- og Miljøklagenævnet i april 2013, at der ikke kan gives tilladelse til at etablere en omfartsvej syd om Strøby Egede.

Stevns Kommune besluttede efterfølgende at et konsulentfirma skulle kortlægge floraen i området omkring den projekterede omfartsvej i vækstsæsonen i 2014 for at konstatere, om naturtypen fortsat var rigkær.

To rutinerede naturtypekortlæggere og biologer fra konsulentfirmaet HabitatVision besigtigede derfor området den 18. og 19. august 2014. De to naturtypekortlæggere konkluderede, at habitatnaturtypen 7230 findes i udbredte forekomster på tværs af den planlagte vejføring, men at forekomsterne er af beskeden kvalitet. De to biologer konstaterede desuden at der ikke er Eng-ensian i området.

Byrådet vil bede Folketinget om at ændre loven

På baggrund af rapporten fra HabitatVision har kommunalbestyrelsen besluttet at gå til Folketinget. De ønsker at politikerne på Christiansborg ændrer loven, så det bliver muligt at etablere en omfartsvej igennem ådalen.

”Det forekommer ikke rimeligt, at lidt rigkær skal hindre kommunens mulighed for vækst og udvikling i Strøby Egede. Desuden forekommer det ikke rimeligt, at tusindvis af mennesker skal leve med den støj og forurening, som de cirka 12.000 biler dagligt forårsager ved kørsel via Stevnsvej gennem Strøby Egede”, siger Bjørn Voltzmann, vicekommunaldirektør i Stevns kommune til Stevnsbladet.

Begrebet kær anvendes om grundvandsbetinget fugtigbunds-naturtype, det vil sige lavmoser og ferske enge.

Rigkærene meget artsrige, og det er da også artsrigdommen, der har givet ophav til betegnelsen rigkær, ligesom det er fattigdommen på arter, der har givet fattigkærene deres navn – og ikke mængden af tilgængelige næringsstoffer, som det ofte antages.

Kilde: denstoredanske.dk

 

Kommentarer