Et hold fra UngStevns rejser rundt i Skotland
Stevns Kommune: UngStevns har sendt rejsebrev nummer to fra deres sommertur, der er en 11-dages rundtur i Skotland.
Onsdag den 1. juli blev en rigtig “daske dag”. Efter morgenmaden på vores (særdeles!) beskedne Hostel gik turen til Edinburghs gamle bydel. Vi startede på Grassmarket, hvor holdet blev introduceret til tidligere tiders grumhed. Vi så mindesmærket for det sted hvor henrettelsesgalgen stod i gamle dage. Meget passende stod den lige overfor en pub der hed “the last drop”. Det var også her at man lavede kontant afregning med de grønthandlere der snød på vægten. Disse fik sømmet deres ene øre fast til en port. Så kunne de lære det.
Den gamle bydel summer af historie og anekdoter. I 1700 tallet blev cirka en tredjedel af den vestlige verdens medicinere uddannet i Edinburgh. Dette betød at der var et stort behov for lig, til medicinske studier. Nogle havde faktisk skabt sig en fin levevej ved at grave lig op på kirkegårdene og sælge dem til de medicinske fakulteter. Dette medførte at der på kirkegårdene blev etableret vagttårne. Alle kirkegårde i Edinburgh har den dag i dag vagttårne ved indgangen. Et par gutter “kompenserede” for dette anslag mod deres levevej, ved selv at producere ligene. Men det er en helt anden historie.
Læs også: UngStevns på sommertur til Skotland
Herefter gik holdet op på “the royal mile”. Det er den gade der starter på The Castle og gå ned til Holyrood house, som er een af den britiske dronnings residenser. Dronningen var faktisk på Holyrood house, hvilket medførte at vagtskiftet på The Castle foregik med ledsagelse af et stort brass band.
Efter et par timers fri leg på denne spændende gade drog holdet til havnebyen Leith, hvor frokosten blev indtaget på stående fod.
En del af eftermiddagen blev tilbragt på Calton Hill, hvor der er en fremragende udsigt over hele Edinburgh. Her kom holdet i kontakt med en lokal banjospiller, som underholdt os med lidt musik. Efter dette var der ikke meget energi tilbage. Så aftenen forløb stille og roligt i området hvor vores hostel lå (Haymarket).
Torsdag var der opbrud fra vores hostel. Første punkt på dagens menu var besøg på Edinburgh Castle, som er en af denne verdens helt store turistattraktioner. Vi så fangehullerne, de flotte udstillinger, kronjuvelerne, hundekirkegården, “Mons Meg” (den største klassiske kanon i verden) med videre.
Efter dette historisk/kulturelle input gik turen nordpå. Vi gjorde holdt lidt nord for Kingusie, hvor vi overværede træningen af fårehunde. Det var fantastisk hvad fårehyrden Neil kunne få ud af sine 18 hunde. Med en enkelt lille plasticfløjtekunne han få sine hunde til at styre hele fåreflokken.
Efter denne flotte opvisning kørte holdet til Aviemore og blev indkvarteret på det lokale hostel. Ren luksus i forhold til hostel i Edinburgh.
Fredag den 3.juli stod vi op til et forrygende solskinsvejr. Formiddagen blev brugt til en lille højlandsvandring i området omkring Cairn Gorm. Herfra var der en fremragende udsigt ned til Loch Morlich. Efter denne klassiske vandring gik turen ned til Loch Morlich, hvor en stor del af holdet viste sig som sande vikinger, ved at bade i den iskolde sø. Folket fik dog hurtigt varmen idet temperaturen havde sneget sig op på 25 grader. Et særsyn på disse kanter.
Turen fortsatte herefter til den berømte Loch Ness sø. Vi så dog ikke meget til det berømte søuhyre. Til gengæld fik vi set det berømte Urquart Casle, som ligger lige overfor byen Drumnadrocht, på vestsiden af Loch Ness. Det var på dette Castle at MacDonald klanen huserede i tidligere tider. I dag er der kun ruiner tilbage. Til gengæld har man lavet et super visitor center i forbindelse med slotsruinen. Her vises blandt andet en flot film om slottets historie.
Efter dette historiske input gik turen til Foty William, hvor holdet blev indlogeret på Ben Nevis youth hostel. Et udmærket hostel – selv om kvaliteten langt fra var på niveau med hostel i Aviemore. Men der var hvad der skulle være.
Trætheden var efterhånden begyndt at melde sig hos folket, så det blev besluttet at udskyde tidspunktet for morgenvækning dagen efter. En beslutning der ikke mødte nævneværdig modstand…
Kommentarer