Store Heddinge

Event: Maddag hylder kartoflen og det fælles måltid

Danmarks nationalrodfrugt er i centrum torsdag 12. september, hvor 27.575 børn i landets daginstitutioner spiser det samme og fejrer det fælles måltid. Dagens menu står på kartoffelsuppe, kartoffelbrød og toppings som fx svampe, porrer og ost, som børnene har været med til at tilberede.

Eventen markerer værdien af madordninger som et sundhedsfremmende, sjovt og velsmagende tilbud, der kan meget mere end at mætte. Dagen er arrangeret af Kost og Ernæringsforbundet og FOA.

Madordninger er et skridt på vejen til lighed i sundhed, da alle børn er sikret ordentlige måltider, der både er varierede og i overensstemmelse med de officielle kostråd. Den rigtige kost er nemlig vigtig, da børn får dækket op til 70 % af deres energibehov i løbet af dagen i daginstitutionen.

God og klimavenlig hverdagsmad

Kartoflen spiller hovedrollen i årets menu, fordi den både er sund, velsmagende og klimavenlig. Den har været en vigtig del af vores madkultur siden 1800-tallet, og indgår stadig i hverdagens livretter. På trods af kartoflens mange gode egenskaber, er indtaget af kartofler dalet over de sidste år – især blandt den yngre del af befolkningen.

Vi ved, at gode måltidsvaner grundlægges tidligt i livet. Lad os derfor bruge denne viden til at bringe en sund, velsmagende og bæredygtig råvare tilbage i fokus, både for vores sundheds skyld, men bestemt også for klimaets. Kartoflen er en fantastisk råvare. Den er billig, nem af få fat i og indeholder næsten alle vitaminer og næsten ingen fedt. Den giver mest protein og energi pr. kg CO2, og derfor er en rigtig klimaduks, siger Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet.

Mad kan mere end at mætte

En af grundstenene i madordninger er at bruge måltidet som et pædagogisk læringsrum i hverdagen, hvor børnene inddrages i de små ting, de kan håndtere. Til Maddag kan børnene være med til at hakke, skrælle, tilsmage og ælte.

Måltidet er en oplagt ramme for indlæring. Selv de mindste kan være med i tilberedningen. Og jo mere børn ved om mad, jo større er sandsynligheden for at de træffer bevidste og sunde valg senere i voksenlivet, siger Ghita Parry.

Sunde vaner – en god investering

Ifølge WHO’s undersøgelse af børn i 2018 er overvægt en af de største trusler mod folkesundheden. I Danmark er overvægtskurven tippet, så 51% af os danskere nu er overvægtige. Og hvert femte barn i 0. klasse får mindst en bemærkning af sundhedsplejersken i deres journal om, at deres mad- og måltidsvaner er problematiske.

Skal vi ændre denne udvikling, skal der sættes tidligt ind med strukturelle ændringer. Da langt de fleste børn går i daginstitution, er der derfor et kæmpe potentiale ved at sætte ind med gode mad- og måltidsvaner netop her.

-Hvis vi vil skabe sunde madvaner, skal der være madordninger i alle daginstitutioner, hvor børnene får veltillavet og sund mad hver dag. Overvægt har social slagside, så de fælles måltider kan også bidrage til at udligne sociale forskelle. Det er ganske enkelt en fornuftig investering, siger Pia Heidi Nielsen, formand for Kost- og Servicesektoren i FOA.

Kommentarer