Firbenede forårsgæster ved klinten i Højerup
Fredag den 20. april klokken 15.30 kan man sige velkommen til gederne, som skal hjælpe med naturplejen nedenfor den gamle kirke i Højerup.
Alle er velkomne, når gederne endnu engang vender tilbage til klinten ved Højerup. Her skal de hjælpe til med at holde græs og ukrudt nede på stykket foran Højerup Gl. Kirke. Medlem af Plan, Miljø og Fritidsudvalget i Stevns Kommune, Line Krogh Lay er med på dagen for at byde både geder og alle andre interesserede velkommen.
Normalt er det Stevns Kommune, som står for naturplejen langs klinten. Der er dog flere fordele ved at overlade noget af opgaven til gederne.
Gederne plejer naturen på en god og skånsom måde ved at spise og nippe af de vækster vi gerne vil holde nede i området. Desuden er de et noget hyggeligere indslag end de larmende maskiner, man ellers ville bruge til at holde bevoksningen nede med, fortæller Tine Jensen, natur- og miljømedarbejder hos Stevns Kommune.
De danske landracegeder, som altså kommer på forårsferie på Stevns, bor til daglig på Toftegården, som er en besøgsgård i Albertslund. Gården, som i folkemunde ofte kaldes ’dyregården’ er ejet af Albertslund Kommune. Her har børn og andre interesserede mulighed for at opleve og hjælpe med at passe stedets mange dyr. På Toftegården er man specialister i gamle, danske landracer, og gården huser udover geder også fjerkræ, heste, grise, får og kvæg, hvoraf flere af disse også er med til at pleje naturarealer i Albertslund Kommune.
De gamle danske landracer er rigtig gode at bruge til natur- og landskabspleje, fordi de er mere nøjsomme og hårdføre end de højt forædlede racer. Den danske landraceged har underuld og har tilpasset sig det danske klima gennem mange tusind år. Derfor kan de sagtens tåle at stå ude – også selvom østenvinden på Stevns Klint kan være strid, forklarer gedehyrde Peter Kjær Steffensen, som til daglig arbejder på Toftegården.
Det er fjerde gang, at besøgende i Højerup kan være så heldige at møde gederne. Gederne er vant til omgås mennesker, men må ikke klappes og fodres.
Mange besøgende synes at gederne – som jo er en del af den danske kulturarv – klæder klinten , og så er naturplejen jo med til at gøre området tilgængeligt, så gæster og folk fra lokalsamfundet har de bedste forudsætninger for at opleve verdensarven, afrunder Naja Habermann, site manager i Verdensarv Stevns.
Gederne kommer til Højerup ved trappen ned til stranden fredag den 20. april kl. 15.30.
Alle er velkomne til at komme og se med.
Kommentarer