Rødvig

Fiskere i Rødvig rystede over reduktion af torskekvoterne

Rødvig: Kvotebeskæringen af torsk i Østersøen kan ende fatalt for de fiskere, der lever af at fange torsk i Østersøen. Flere kystfiskere kan gå fallit, mens andre må opgive deres erhverv.

Mandag den 10. oktober aftalte ministrene på et 14 timer langt møde i Luxembourg at reducere torskekvoterne med 56 procent i den vestlige Østersø samt 25 procent i den østlige, skriver DR Nyheder.

17 erhvervsfartøjer, der lever af fiskeri, er registeret i Rødvig. Otte-ni af disse er kystfiskere, hvor størstedelen af deres indtjening er baseret på torskefiskeri. Fiskernes salgsforening vil desuden miste helt op til 40 procent af sin indtjening.

Læs også: Fiskerihavnen i Rødvig truet af lukning

– Jeg er meget rystet over, at man kan finde på at skære ned med 56 procent. Jeg frygter, at mange unge vil trække sig ud af erhvervet. Det kommer til at være umuligt at have med at gøre, og man kan ikke længere klare sig økonomisk ved at fiske i det vestlige og østlige Østersø, siger Elo Olsen, der også er formand for Rødvig Fiskeriforening til DR Nyheder.

Elo Olsen håber på, at fiskerne kan overbevise politikerne om, at fiskeriet skal have en kompensation, for at undgå at komme ud med med en kæmpe gæld.

Greenpeace utilfredse med regeringen

Ligesom fiskerne er Greenpeace også stærkt utilfredse med den danske regering. Men, modsat fiskerne er de utilfredse med, at kvotebeskæringen af torskefiskeriet ikke er blevet reduceret med mere end 56 procent.

– Regeringen gør sig nu medskyldig i at risikere et kollaps af en vigtig bestand af torsk, og det er rigtig dårligt nyt for økosystemet i en stor del af de danske farvande, siger Magnus Eckeskog, havansvarlig i Greenpeace Danmark, i en pressemeddelelse.

Biologer havde forinden mødet anbefalet en reduktion i torskekvoterne på 88 procent, hvilket også var udspillet fra EU-kommissionen.

Fødevareminister Eben Lunde Larsen er dog tilfreds, og ser det som en halv sejr for Danmark, at reduktionen endte på 56 procent i den vestlige Østersø og 25 procent i den østlige Østersø.

Den internationale interesseorganisation, Oceana, er dog ikke tilfredse med aftalen, som de mener, mangler ambitioner for at skabe en bæredygtig bestand af torsken i den vestlige del af Østersøen, hvor den er overfisket.

Den nye aftale træder i kraft fra den 01. januar 2017.

Kommentarer