Store Heddinge

Flere af kommunens pendlerbyer er stagneret

villakvarter_parcelhuse_sm

Stevns Kommune: Store Heddinge, Faxe, Rønnede, Dalby og Præstø får ikke glæde af at urbaniseringen vendte sidste år.

Mange års afvandring fra de mere tyndt beboede områder til storbyerne vendte sidste år. For første gang i mange år flyttede 211 flere danskere fra København end til. De andre danske storbyer har ligeledes oplevet mindre tilstrømning. Det viser en analyse foretaget af Boligøkonomisk Videncenter.

Danskerne firetrækker nu at bo i køreafstand fra de store cityområder, dermed er forstæderne Glostrup, Vallensbæk, Hvidovre, Tårnby, Lyngby-Tårbæk, Gladsaxe og Egedal samt oplandsområder som Køge, Roskilde, Hillerød, Slagelse samt Vordingborg der voksede med over 300 indbyggere sidste år. Det skriver Politiken.

Boligøkonomisk Videncenters analyse gør brug af en ny regnemodel hos forskningsinstitutionen DREAM og tallene er baseret på faktorer som boligpriser, ledighed, husstandsstørrelser, uddannelse, ledighed, alderssammensætning og flyttemønstre.

De kommuner der har fremgang tilbyder lavere boligpriser, begrænset afstand til storbyens arbejdspladser og kulturtilbud samt god infrastruktur i form af tog, S-tog eller motorvej.

– Den stigende økonomiske vækst efter lavkonjunkturen skaber nye bosætningsmønstre. I provinsbyerne kan du finde herskabslejligheder og kvarterer med fornemme villaer i en kvalitet, du ellers kun finder finder på Strandvejen – og for en brøkdel af en strandvejsvilla, siger videncentrets direktør, Curt Liliegreen. Han mener at det er en positiv udvikling, idet det ikke er holdbart, hvis alle vil bo i storbyerne.

Flere sjællandske pendlerbyer er stagneret

Analysen afslører også områder, der ikke forventes at få den samme glæde af udviklingen; Store Heddinge, Faxe, Rønnede, Dalby, Præstø, Hundested, Frederiksværk, og Kalundborg.

– Årsagerne til stagnationen er forskellige. På visse dele af Sydsjælland er der tale om pendlerbyer, der fik en feberagtig boligboble i 00’erne, men hvor efterspørgslen nu er væk, og områderne sidder tilbage med tømmermændene, påpeger Curt Liliegreen overfor Politiken.

Den negative udvikling kan stoppe

– Hvis boligpriserne presser børnefamilierne endnu længere væk fra storbyerne, kan de stagnationsramte kommuners negative spiral stoppe – som man så det før den økonomiske krise i 2007, fastslår fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Center for Fremtidsforskning i Aarhus. Det skriver Politiken

Fremtidsforskerne har gennemført over 500 dybdeinterview om boligpræferencer og de viser at det at bo centralt i en by er kun et primært behov hos syv procent af befolkningen.

– Vi glemmer, at de fleste danskere lever i familier med en personindkomst omkring 300.000 kroner, og at ufaglærte og faglærte udgør to ud af tre i job. De efterspørger ikke dyre havnelejligheder og café latte-cafeer. Langt de fleste vil først og fremmest have lys og luft og jord, fastslår Jesper Bo Jensen overfor Politiken.

Bedre infrastruktur kan vende udviklingen

– Får de unge familier bedre pendlermuligheder fra eksempelvis Guldborgsund med hurtigere tog som resultat af Femernforbindelsen, kan det føre til flere tilflyttere til Falster og Lolland, påpeger Jesper Bo Jensen overfor Politiken.

Han mener også at en række andre sjællandske kommuner har store chancer for befolkningsvækst, i takt med at infrastrukturen forbedres.

Kommentarer