For 320.000 kroner blandede bøger, tak
Stevns Bibliotekerne er klar med en kæmpe gave til de stevnske børn: nye bøger lige ved hånden.
En lille hånd holder fast om en bog om store maskiner og lægger den hos dagplejer Anita. Det er lige den bog,der skal læses nu. Sammen sætter børn og voksne sig til rette i det nye læsehjørne i Dagplejernes Legestue i Store Heddinge. Der bliver peget og pludret. Ikke alle kan sidde stille og lytte, men det er heller ikke et krav. Faktisk er der ingen krav til børnene med alle de nye bøger. Det handler om lyst og nem adgang til bøgerne.
– Litteratur skal være tilgængeligt der hvor børnene er og på deres præmisser, ellers er der så meget andet der virker mere interessant, forklarer May-Britt Diechmann, biblioteksleder på Stevns Bibliotekerne. Hun er meget bevidst om, at Stevns er en geografisk stor kommune, hvor adgangen til litteraturen ikke er lige nem for alle. – Men med alle disse boggaver ud, hvor børnene og de unge bevæger sig dagligt, så kan bøgerne blive et nemmere valg i dagligdagen.
Hvor der ikke er krav til børnene, så har der været krav til de voksne og ikke mindst til bøgerne. Sammen med medarbejdere i dagplejerne, daginstitutionerne og SFO’erne, der kender de stevnske børn og unge, har børnebibliotekar Lene Rasmussen lagt et kæmpe arbejde i at udvælge bøgerne og koordinere indkøbet. Ziska Lørup Szemes har i flere år arbejdet målrettet med børn og unges læsning og mødet med litteraturen, og samarbejder tæt med de voksne ambassadører ude i institutionerne, så både den fysiske præsentation og støtten om læsningen bliver optimal.
– Selv de mest pædagogiske materialer har ingen værdi, hvis ikke børnene har lyst til at sidde med dem sammen med voksne eller selv, slår bibliotekaren fast og fortsætter: vi på biblioteket har en vigtig rolle i at formidle og sikre ny litteratur der matcher det samfund børnene lever i og som giver dem et nuanceret blik på verden. Det gør vi naturligvis i biblioteksrummet, men nu kommer vi endnu nærmere.
I dagplejen har de glædet sig til at åbne de nye bøger med børnene. Mette Dyhr Ottesen, der er dagtilbudsleder i dagplejen i Stevns Kommune, viser dagplejernes legestue i Store Heddinge frem. Den er indrettet i forskellige spændende miljøer, der understøtter forskellig leg og læring. Og nu er der kommet et læsehjørne til med både sofa og hyggelys, der indbyder til en rolig stund med bøgerne.
– Reolerne er naturligvis i børnehøjde, forklarer Mette Dyhr Ottesen – børnene skal kunne vælge lige det, der ser spændende ud i deres øjne. Så skal vi voksne nok læse med dem og tale med dem om det vi læser og ser. Vi læser allerede meget, for det er en utrolig vigtig del af børns sprogudvikling, og vi tager ofte på biblioteket, hvor vi også kender Ziska og de andre bibliotekarer, men nu er bøgerne endnu mere tilgængelige. Det er vi glade for, da vi netop kan påvirke sprogudviklingen positivt hos de helt små.
Næste skridt er at få bogpuljerne ud til børnehavebørnene og gøre klar til SFO’erne efter sommerferien.
– Vi håber selvfølgelig at de stevnske børn og unge bliver glade læsere, som holder ved i litteraturen, for vi ved, at det betyder noget resten af livet, slutter biblioteksleder May-Britt Diechmann.
FAKTA:
BOGglad er Slots- og Kulturstyrelsens tiltag for at øge børns adgang til litteratur og sikre læselyst.
Stevns Bibliotekerne har fået 320.000 kroner til fysiske biblioteker til daginstitutioner, legestuer og SFO-er på Stevns.
Omkring 1500 stevnske børn får glæde af bøgerne.
Slots- og Kulturstyrelsen har støttet 98 BOGglad-projekter fordelt på 78 kommuner landet over.
Kommentarer