Rødvig

Foredrag om befrielsen i 1945 på Stevnsfort

koldkrigsmuseum_stevnsfort

Rødvig: Thomas Tram Pedersen holder foredraget om da freden brød ud i maj 1945, på Koldkrigsmuseum Stevnsfort den 4. maj.

Den 4. maj klokken 20.32 er det præcis 70 år siden, at BBC’s danske radioudsendelse kunne fortælle, at tyskerne havde overgivet sig. Befrielsen var kommet og freden brød ud. Men freden var relativ og spinkel, og med 120.000 tyske soldater og 30.000 bevæbnede frihedskæmpere i landet var det tæt på at gå galt.

I anledningen af jubilæet for Befrielsen holder overinspektør og museumsfaglig chef ved Østsjællands Museum foredrag om de begivenhedsrige dage i maj 1945, hvor Danmark igen blev frit og englænderne endelig kom. Thomas Tram Pedersen har gennem flere år forsket i den tyske kapitulation, og hvad der skete i tiden efter.

– Krige stopper ikke bare sådan fra det ene øjeblik til det andet, fortæller Thomas Tram Pedersen.

– Da tyskerne overgav sig, skulle de pludselig til at samarbejde med Modstandsbevægelsen og englænderne om at sikre freden, mens krigen stadig rasede rundt om. Det var ikke nemt, og det gik ikke stille af.

På Stevns og i Faxe strømmede tusindevis af tyske soldater, sårede og civile flygtninge til i de sidste uger af krigen. Her blev de indkvarteret på skoler, gårde og hvor man ellers kunne finde plads. Der kom til at gå lang tid, før de igen forlod området og det normale liv vendte tilbage. Faktisk var der tyske soldater ved Stevns Fyr til slutningen af maj, hvor de forlod stedet for så at komme tilbage i november 1945. Haslev Seminarium slap først af med de sidste sårede tyske soldater i september.

Danmark havde under Besættelsen ikke været i krig med Tyskland, og Danmark hørte derfor heller ikke til blandt sejrherrerne. I stedet blev Danmark faktisk igen besat; denne gang af englænderne. Den sidste engelske soldat forlod først landet i 1947. De sidste tyskere tog først hjem i 1951. Rationeringerne sluttede endeligt i 1955. Freden tog sin tid.

Der opkræves entre på 45 kroner for voksne og 35 kroner for pensionister. Børn mellem 0 og 17 år skal ikke betale.

Foredraget: Hvilken befrielse!? – da freden brød ud i maj 1945 kan opleves mandag den 4. maj fra klokken 19 til 21 på Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Korsnæbsvej 60, 4973 Rødvig.

Kommentarer