Foreningen Norden afholder Forskningens Døgn
Stevns Fyr: Foreningen Norden Stevns inviterer til to foredrag ved Stevns Fyr i anledning af Forskningen døgn.
Fredag den 24. april inviterer Foreningen Norden Stevns for første gang til Forskningens Døgn med to foredrag ved Stevns Fyr.
Forskningens Døgn henvender sig til alle, der er åbne for at blive underholdt og lære nyt – og især til dem, der ikke til dagligt har berøring med forskning og innovation.
Forskningens Døgn starter klokken 15.30 med kaffe/the og kage – samt betaling.
Klokken 16.00 er der et foredrag om ”250 år med netværk”, ved arkivar, cand.mag. i historie Søren K. Poder, Rigsarkivet København.
Klokken 19.00 kan man høre et foredrag om ”Middelalderens reformationer” ved professor emeritus i historie Brian Patrick McGuire fra Roskilde Universitet.
Fra klokken 17.30 til cirka 18.40 serveres der en Nordisk buffet til 40 kroner per person. Drikkevarer kan købes.
I pausen vil der også være mulighed for en tur i området, der med sine 41 meter er det højeste punkt på Stevns og afhængig af vejret også yderligere 27 meter op i Stevns nye Fyr.
Der opkræves 30 kroner i entré per foredrag. Prisen inkluderer kaffe/te og kage.
Alle er velkomne.
Forskningens døgn foregår fredag den 24. april ved Stevns Fyr, Administrationsbygningen, Fyrvej 1, 4660 Store Heddinge.
Hvad er Forskningens Døgn?
Forskningens Døgn er en landsdækkende forskningsfestival, der er blevet afholdt årligt siden 2005.
Formålet med Forskningens Døgn er at øge opmærksomheden og vække interesse for forskning hos den danske befolkning og skabe forståelse for den betydning, som forskning har for vores samfund og hverdag.
I 2014 fandt festivalen sted den 24., 25. og 26. april overalt i Danmark. I alt deltog ca. 70.000 danskere i festivalen, som bød på 419 foredrag og over 238 arrangementer.
250 år med netværk, Arkivar, cand.mag. i historie Søren K. Poder, Rigsarkivet København.
Netværk! Få ord har som det på så kort tid opnået en så stor udbredelse. Sociale netværk opfattes i bedste fald som kaotiske og tilfældige konstruktioner – eller i værste fald som et produkt af de sidste 10 års webbaserede, sociale platforme. Sandheden er, at sociale netværk er komplekse, ofte stærkt hierarkiske og drives af et oftest uudtalt kollektivt mål.
Med udgangspunkt i en Koldingkøbmands regnskabsbøger fra 1755 til 1772 viser cand.mag. og arkivar Søren Kølholt Poder i dette foredrag, hvordan en tilfældig købmand og hans kundekreds i og uden for købstaden formåede at opbygge en omfattende handel, skabe en relativ konkurrencefordel og overkomme tidens betydelige markedsfejl.
Det vises, hvordan studier i socialøkonomiske netværkers struktur og formål er afgørende for vores forståelse af en givet regions overgang fra et agrart til et moderne industrielt samfund. Og endelig vises det, hvordan studier i historiske netværk kan bidrage til vores forståelse af vores egen tids sociale netværk, digitale eller ej.
Middelalderens reformationer ved professor emeritus i historie, D.Phil. Roskilde Universitet, Brian Patrick McGuire. I 2017 kan vi fejre 500 året for den protestantiske reformations indførelse. Men den kristne kirke i Europas og Danmarks middelalder oplevede flere reformationer: Den klerikale reformation i 1000-tallet, Den pastorale reformation i 1100- og 1200-tallene samt koncilreformationen i 1400-tallet.
Reformationen blev en afgørende del af kirkelivet længe før 1500-tallets protestantiske og katolske reformationer. Foredraget præsenterer disse tidligere reformationer, som udtryk for kontinuitet og sammenhæng i dansk og europæisk kultur.
Kommentarer