Gjorslev

Fortidsmindedagen fejres på Gjorslev søndag

I anledning af Fortidsmindedagen inviterer Museum Sydøstdanmark på omvisning ved Gjorslev Gods, en landets bedst bevarede borge fra senmiddelalderen.

Søndag den 30. april klokken 11 afholder Museum Sydøstdanmark arrangementet ’Gjorslev Gods – magt og rigdom på Stevns i senmiddelalderen

Der er ingen tvivl om, at der har været stærke personligheder på spil; Det enorme firkantede tårn på middelalderborgen Gjorslev kan ses på kilometers afstand i det flade landskab på Stevns. Det vidner om penge og magt i generationer.

Læs også: Historiens År markeres på Gjorslev Gods

Gjorslev er i dag en meget fint bevaret middelalderborg med en lang og enestående historie. Den startede i slutningen af 1300-tallet, hvor biskoppen i Roskilde Peter Jensen Lodehat, fik bygget en borg med det mægtige tårn. Siden har Gjorslev været beboet næsten uafbrudt, og det er det stadig.

I dag bor godsejer Peter Henrik Tesdorf som tredje generation i Tesdorf-familien i middelalderborgen. På Fortidsmindedagen kan man få en rundvisning ved Gjorslev og se den imponerende borg.

Afdelingsleder på Danmarks Borgcenter Thomas Tram Pedersen og historiker Jesper Jørgensen tager imod og fortæller om stedet.

4 arrangementer i anledning af Fortidsmindedagen 2017

Igen i år holder Slots- og Kulturstyrelsen Fortidsmindedag 30. april over hele landet for at fejre vores fælles fantastiske kulturarv, som ligger frit tilgængelig lige uden for hoveddøren.

I år har Museum Sydøstdanmark valgt at fokusere på de spændende fortællinger fra middelalderen på vores egn. Det sker ved fire forskellige arrangementer i Næstved, Stege, Vordingborg og Gjorslev Gods.

Er man en af de mange hooked på DRs serie Historien om Danmark, kan arrangementerne derfor også bruges som forberedelse til det TV-afsnit, der sendes samme aften om netop den sene del af middelalderen. Eller endnu bedre, se det sammen med os, for vi inviterer også til fælles seriesøndag i Vordingborg.

Der findes cirka 32.000 fredede fortidsminder i Danmark, af dem ligger cirka 3.100 i det området, som Museum Sydøstdanmark har tilsynspligt i. Fortidsminderne er meget forskellige: gravhøje, stendysser og jættestuer er nok de mest kendte, milesten, bopladser og hellig kilder er nok mindre kendte. I byer og på land er de tidligste bygninger ofte fredede fortidsminder. Mange af dem stammer fra middelalderen, og er et dagligt synligt bevis på, at vi lever omgivet af vores fortid.

Middelalderarkæolog og profilforsker ved Danmarks Borgcenter Nanna Holm, som står for omvisningen i Vordingborg, løfter sløret for nogle af de fascinerende middelalderhistorier fra Sydøstdanmark:

– Borgen i Vordingborg var igennem hele middelalderen en magtfaktor. Her var den udøvende, dømmende og lovgivende magt samlet i kraft af kongens person, når han opholdt sig på borgen. Det var her Jyske Lov, Danmarks første fælles lovgivning blev underskrevet i 1241. Det lokale modstykke til kongens borg er Gjorslev Gods på Stevns, der her har fungeret som den lokale magt. I middelalderen opstod købstæderne som Næstved og Stege med eneret på handel, så kongen kunne holde styr på skatter og afgifter. På markederne handlede man især sild, som nærmest kunne hives op af hav og fjorde med de bare næver – det dannede grundlag for stor rigdom.

Fortidsmindedag fejres på Museum Sydøstdanmark med følgende arrangementer:

  • Folk og fæ i senmiddelalderens Næstved – fredag d. 28/4 kl. 18.00 (Bemærk anden dag! Tilmelding og entré)
  • Gjorslev Gods – magt og rigdom på Stevns i senmiddelalderen – søndag d. 30/4 kl. 11.00
  • Middelalderbyen Stege – søndag d. 30/4 kl. 14.00
  • Vordingborg – udøvende, dømmende og lovgivende magt på ét sted i senmiddelalderen – søndag d. 30/4 kl. 17.00

Alle ture varer cirka 1 time. Arrangementerne på Gjorslev Gods, i Stege og på Vordingborg Slotsruin er gratis og kræver ikke tilmelding.

Aftenen rundes af med fælles seriesøndag på det gamle rådhus i Vordingborg, hvor vi sammen ser DRs TV-serie Historien om Danmark kl. 20.00. Nanna Holm slutter af med at perspektivere afsnittet til middelalderen i Sydøstdanmark. Der vil være mulighed for at købe drikkevarer.

Kommentarer