Fossiler fra Stevns Klint giver topkarakter på universitetet
I tirsdags forsvarede geologistuderende Anna Øhlenschlæger fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet sit Bachelor projekt ”Borings in fossilized echinoid spines – a mobile shelter?”. Projektet er et studie af et underligt fænomen man finder i Skrivekridtet.
For 66 millioner år siden var der nemlig en ukendt type orm der brugte pigge fra døde søpindsvin til at skabe sig et mobilt hjem den kunne beskytte sig i. Måden den gjorde det på var ved omhyggeligt at ætse en tunnel ned i søpindsvinets pig, samtidig med at den omhyggeligt undgik at bore sig hele vejen igennem. Bachelor projektet har nu været med til at afsløre nogle af hemmelighederne bag dette mærkelige fænomen og undersøgelserne har blandt andet omhandlet omhyggelige målinger på næsten 300 pigge med boringer, samt et besøg hos tandlægen der kunne lave røngtenbilleder af boringerne i piggene. Projektet blev vurderet til et rent 12 tal, den højest mulige karakter.
Museumsinspektør på Geomuseum Faxe Jesper Milàn der var medvejleder på projektet siger:
– Først og fremmest et kæmpe tillykke til Anna med hendes projekt. Det er dejligt at se at den store fossilsamling på Østsjællands Museum kan blive brugt på denne måde til at uddanne nye generationer af geologer. Det må også være tilfredsstillende for de ivrige amatørgeologer der gennem tiden har bidraget med fossiler til museets samling at se hvordan fossilerne skridt for skridt øger vores forståelse for Kridthavets komplekse økosystem der dækkede Stevns for 66 millioner år siden.
Anna Øhlenschlæger udtaler:
“Et kæmpe tak til mine faglige vejledere Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe og Arne Thorshøj Nielsen fra Københavns Universitet. De gav mig muligheden for at lave dette her projekt ved at stille materiale og vejledning til rådighed, så uden dem – og selvfølgeligt amatørgeologerne Peter Bennicke og Alice Rasmussen som har fundet alle disse smukke fossiler – havde der ikke været noget projekt. Jeg har nydt til fulde at få lov at sidde og nørde med de mange små fossiler og det har i den grad været et projekt der kun har øget min nysgerrighed og forundring over den fantastiske fortidsverden og alle de hemmeligheder der ligger gemt her i kridtet.
Anna Øhlenschlægers bachelor projekt skal nu danne baggrund for en videnskabelig artikel der skal udgives i et internationalt geologisk tidsskrift, og derudover har det bidraget med endnu en forunderlig historie der kan bruges til at levendegøre formidlingen af Stevns Klint.
Kommentarer