Gamle kalksten indsamles til genbrug
Stevns Kommune: Man kan aflevere byggesten af kalk, de såkaldte kridtsten, eller afhente nogle til reparationer af sit eget hus på genbrugspladserne i Hårlev og Store Heddinge.
Stevns Kommune indgik sidste år en aftale med Kara-Noveren om genbrugsordningen ’Fra hus til hus’, der betyder at man kan aflevere gamle byggesten af kalk, se såkaldte kridtsten, på kommunens to genbrugspladser i Hårlev og Store Heddinge.
– De gamle sten er en del af vores kultur- og verdensarv. For at kunne bevare og restaurere de karakteristiske stevnske huse og bygninger af kridtsten er det vigtigt at få indsamlet og genbrugt stenene, siger natur- og miljømedarbejder Tine Jensen.
Læs også: Stevnske kridtstenshuse skal bevares
Hun opfordrer alle, der har løse sten i overskud, eller står for en nedrivning, til at aflevere stenene på en af kommunens genbrugspladser.
– Hvis stenene kommer fra staldbygninger, kan der være en lugt i dem, som ikke forsvinder. Disse sten er der dog også brug for til f.eks. udendørs mure. Fortæl hvis stenene kommer fra en stald, siger Tine Jensen. Og hun fortsætter:
– Bor du til leje og ved, at der er overskydende kalksten, hvor du bor, bedes du kontakte udlejer og gøre opmærksom på muligheden med genbrugsordningen.
Har du brug for gamle sten?
– Hvis du har brug for gamle sten, er du velkommen til at kontakte eller besøge genbrugspladserne for at se, om der er egnede sten til dine reparationer, siger Tine Jensen. Hun understreger at ordningen kun er til eget forbrug og primært i mindre mængder til udbedring af eksisterende skader.
Kommunen har udgivet en guide ’Energirenovering af Kridtstenshuse på Stevns’ (pdf) om vedligeholdelse, istandsættelse og energiforbedring af de gamle kridtstenshuse.
Om kridtstenshusene
På Stevns har man i århundreder brugt den hårde, hvide kalk fra klinten til at bygge med. Kalkens særlige egenskaber gør den til et holdbart og vejrbestandigt materiale, der samtidigt er nemt at bearbejde. Derfor var sten af kalk tidligere et populært byggemateriale.
Af Thomas Tram Pedersen, Museumsfaglig chef, Østsjællands Museum og Tine Jensen, Teknik og Miljø, Stevns kommune.
De ældste bygninger vi har i dag af kalksten, er de omtrent 40 middelalderkirker, som stadig står solidt plantet i den østsjællandske muld flere århundrede efter deres opførelse.
For den almindelige stevnsbo vandt husbyggeri af kalk, i folkemunde kaldet ’kridtstenshuse’, dog først rigtig udbredelse fra midten af 1800-tallet.
På Stevns brugte man tidligere flere steder kalksten fra klinten, der sikkert var fundet nedenfor på stranden, som fyld i bindingsværkshusenes tavl. Men en kombination af nye udvindingsmetoder, gunstige konjunkturer og overgangen fra fæstebrug til selvejerskab har givetvis bevirket, at der kom skub i opførelsen af de karakteristiske grundmurede kalkstenshuse, som vi ser dem rundt omkring på egnen.
Stevns klint var i mange århundreder ejet af Gjorslev gods, som også solgte kalksten til eksport. Godsets hovedbygning er selv et imposant bygningsværk af kalksten fra omkring 1400.
Produktionen af kalksten varede frem til 1950’erne, og i dag er det ikke længere tilladt at bryde kalk fra klinten. Derfor bliver der ikke bygget nye kridtstenshuse. Med tiden vil der blive færre og færre af de karakteristiske bygninger, da der fra tid til anden går nogle tabt.
Østsjællands Museum fik derfor for flere år siden den idé at oprette et sted til opbevaring og videreformidling af genbrugskridtsten for at værne om de særlige stevnske kridtstenshuse. Den idé har Stevns Kommune arbejdet videre med og nu realiseret med genbrugsordningen ”Fra hus til hus”. På genbrugspladserne i St. Heddinge og i Hårlev bliver det muligt at afhænde eller hente kridtsten. Sidstnævnte kun til eget forbrug og primært i mindre mængder til udbedring af eksisterende skader. På denne måde kan vi forhåbentlig bevare de særegne, kulturhistoriske bygninger på Stevns mange år frem i tiden.
Kommentarer