Geoviden nr. 3 udelukkende om Stevns Klint
Stevns: Den seneste udgave af bladet Geoviden, handler denne gang udelukkende om hvorfor Stevns Klint blev udpeget som verdensarv
Stevns Klint har i sommer fået formel anerkendelse som en geologisk lokalitet i verdensklasse, idet klinten blev som bekendt udpeget som verdensarv.
Udpegningen er baseret på et stort forarbejde gjort af en lang række geologer under ledelse af Østsjællands Museum.
I det nye nummer af Geoviden: Stevns Klint – ny dansk verdensarv, kan man læse mere om hvad er det, der er så enestående ved denne klint, at den har global interesse. Man kan også læse om hvordan udpegningen er foregået. Der er desuden et væld af flotte fotografier fra klinten.
Geoviden – Geologi og Geografi er et populærvidenskabeligt blad, der henvender sig til de, der underviser i geologi og geografi og til de, der på anden måde er interesseret i naturen og menneskers udnyttelse af Jorden. Bladet er rigt illustreret med billeder og figurer, og det udkommer fire gange om året. Geoviden udgives af Geocenter Danmark.
Stevns Klint er et “fremragende eksempel, der repræsenterer et afgørende tidspunkt i Jordens historie og livets udvikling”, nemlig den globale massedød ved Kridt-Tertiær-grænsen.
Det er særligt lagene hen over Kridt-Tertiær-grænsen, der har været centrale for udpegningen. De omfatter blandt andet fiskeler-laget, der indeholder de karakteristiske elementer fra den globale massedød. Tilstedeværelsen af et unormalt højt indhold af grundstoffet iridium i fiskeleret skyldes et asteroidenedslag i Mexico, som resulterede i en global massedød, der blandt andet omfattede dinosaurernes uddøen.
Man kan downloade Geoviden nr. 3, 2014: Stevns Klint – ny dansk verdensarv.
Kommentarer