Samfund

Glæde i Region Sjælland over tysk Femern-godkendelse

Femern-forbindelsen er kommet et stort skridt nærmere efter at Femern A/S har modtaget myndighedsgodkendelse fra Slesvig-Holsten. Vi vil bruge byggeriet og den kommende forbindelse til at vise verden, hvad vi har at byde på i Region Sjælland og Slesvig-Holsten, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

Femern A/S modtog fredag den længe ventede tyske myndighedsgodkendelse af Femern-forbindelsen. Dermed rykker anlægget af verdens længste sænketunnel, der skal forbinde Lolland med Slesvig-Holsten, et stort skridt nærmere.

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, glæder sig over, at det gigantiske anlægsbyggeri nu har udsigt til snart at kunne komme i gang:

– Jeg kan næsten ikke vente på, at vi får spaden i jorden. Femern-forbindelsen vil give udvikling og vækst i Region Sjælland, både mens den bliver bygget, og når den står færdig. Forhåbentlig i 2028 og allersenest i 2029, siger Heino Knudsen.

Beslutningen om at bygge en fast forbindelse over Femern er taget for længst, både i Danmark og i Tyskland. Men den endelige tyske myndighedsgodkendelse, som skulle komme fra delstatsregeringen i Slesvig-Holsten, lod vente på sig.

– Jeg vil gerne takke Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther og hele regeringen i Kiel for det store arbejde, de har lavet for at få myndighedsgodkendelsen på plads inden nytår. Vi vil bruge byggeriet og den kommende forbindelsen til at vise verden, hvad vi har at byde på i Region Sjælland og Slesvig-Holsten, siger Heino Knudsen.

Dansk-tysk handlingsplan

Femern-forbindelsen er et af Europas største og vigtigste og anlægsprojekter, og tunnelen placerer Region Sjælland midt mellem to store vækstcentre i Hamborg og København. Selve byggeprojektet ventes at give op til 8.000 ekstra arbejdspladser i anlægsfasen, og vil give et kæmpe boost til udviklingen i Region Sjælland – og i helt særlig grad til udviklingen på Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland.

Sammen med bl.a. Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner arbejder Region Sjælland for at udnyttet de mange muligheder – både i anlægsfasen og på længere sigt – som Fermern-forbindelsen giver i arbejdet med at skabe vækst og udvikling. I november underskrev regionsrådsformand Heino Knudsen og den tyske ministerpræsident for Slesvig-Holsten, Daniel Günther, derfor en fælles handlingsplan, som skal være med til at forløse udviklingspotentialet ved forbindelsen. Det sker i forlængelse af det tætte samarbejde, der er allerede eksisterer mellem Lollands kommune og Kreis Östholstein.

Freddy Blak, udvalgsformand i Region Sjællands udvalg for Femern Bælt, Greater Copenhagen og internationalt samarbejde, siger:

– Lübeck, Kiel og Hamborg bliver de nærmeste storbyer for mange borgere og virksomheder i den sydlige del af Region Sjælland, når Femern forbindelsen står færdigt. De mange muligheder det giver, skal vi gribe nu, så vi får maksimal nytte af den nye forbindelse. Det betyder blandt andet, at der skal etableres tættere samarbejde mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner og borgere i Region Sjælland og Nordtyskland. Det gør vi alt, hvad vi kan, for at understøtte fra Region Sjællands side.

Kommentarer