Historiens År markeres på Gjorslev Gods
2017 er udråbt som Historiens År og Museum Sydøstdanmark inviterer alle med på en rejse gennem Danmarkshistorien set gennem vores lokale briller, hvor man kan opleve de mange fortællinger om vores egn – historierne om Sydøstdanmark.
DR har sat alle sejl til, når en nyproduceret TV-serie ’Historien om Danmark’ i foråret ruller over TV-skærmene i den bedste sendetid søndag aften klokken 20.00.
Samtidig vil fortiden bliver markeret og fejret med nye udstillinger, skæve tiltag, diskussion og debat over hele landet, hvor man kan opleve historien med egen krop.
Historien skal opleves der, hvor den skete!
Museum Sydøstdanmark inviterer derfor borgere og tilrejsende med på en rejse til fortiden: til gravhøje og offermoser, i arkiverne og på magasin, på byvandring og omvisninger i vores udstillinger og meget meget mere.De vil fortælle de nære og lokale historier om Sydøstdanmark ved en perlerække af arrangementer, som tematisk passer til TV-serien.
Alle museets besøgssteder og hele Museum Sydøstdanmarks geografiske område vil blive inddraget, så alle historier er relevante og vedkommende for enhver i vores område.
Oversete historier om danskerne
Den officielle Danmarkshistorie er typisk fortalt med fokus på krige og store politiske begivenheder, konger og dronninger, økonomisk fremgang og finansiel deroute. Men ofte glemmes historierne om alle de helt almindelige mennesker, som gennem de sidste 15.000 år har ”beboet de danske øer” – som har fisket i farvandene omkring os, dyrket jorden med skiftende afgrøder, klædt sig i tidens mode og levet livet med sorger og glæder.
Det er alle disse små, oversete historier om danskerne, som Museum Sydøstdanmark i anledningen af Historiens År gerne vil kaste glans over.
– TV-mediet har naturligvis den fordel, at det kan bringe fortiden til live hjemme i folks stuer, men intet slår nu den autentiske oplevelse, det er selv at stå midt i historien – om det så er på Vikingeborgen Borgring, på vandring i middelalderens små købstæder eller på en slagmark fra svenskerkrigene”, udtrykker kulturarvschef Kristoffer B. Pedersen. Han slutter af:
– Med et lidt fortærsket udtryk, så kan historiens vingesus altså bedst opleves derude, hvor historien foregik.
På TV er det skuespilleren Lars Mikkelsen, som tager seerne med på en rejse gennem hele vores fælles fortid. Vi har valgt at lade museets mange dygtige fagfolk fortælle egnens gode historier, og der bliver noget at glæde sig til.
Lokale arrangementer
Museum Sydøstdanmark lægger ud med en tur i stenalderen lørdag den 1. april, i Holmegaard Mose nord for Næstved og slutter i efteråret med fortællingen om finanskrisearkæologi.
Søndag den 30. april fra klokken 11.00 til 12.00 er der en gratis omvisning ved Gjorslev Gods, en landets bedst bevarede borge fra senmiddelalderen. Man kan tilmelde sig på facebook.
I mellemtiden har vi også besøgt bronzealderhøje på Møn, hørt om vikingernes handelspladser omkring Vordingborg og deltaget i jagten på Køges hekse i renæssancen.
Det samlede program kan ses på museets hjemmeside www.museerne.dk.
Museets eksperter kan også opleves flere mandag morgner på P4 Sjælland, hvor de vil bidrage med mere viden om det aktuelle afsnit fra TV og svare på lytternes spørgsmål.
’Historien om Danmark’ er en tv-serie i 10 afsnit, der er produceret af DR i forbindelse med det historiske år 2017. Tv-serien starter søndag den 2. april. Interesserede kan læse mere på www.historieromdanmark.dk
Kommentarer