Højtlæsning for både børn og voksne på mandag
Stevns: Foreningen Norden Stevns Lokalafdeling inviterer atter i samarbejde med Stevns Bibliotekerne til hhv. Morgengry og Skumringstid.
Mandag den 9. november 2015 starter Nordisk Biblioteksuge for 19. gang – en uge der vil manifestere højtlæsning, nordisk fortællekultur og litteratur.
Nordisk Biblioteksuge består af to dele – Morgengry (højtlæsning for børn) og Skumringstimen (højtlæsning for voksne). På mere end 2000 biblioteker og andre samlingssteder i Norden og Baltikum samles tusindvis af tilhørere i skumringstimen klokken 19.00 for at lytte til en nordiske fortælling.
Til Morgengry klokken 9.00 besøger børnehaveklassebørn fra Erikstrupskolen Store Heddinge Bibliotek. Her vil Sognepræst Ingrid Salinas læse op, i år fra Vaffelhjerte (2012), en bog om venskabet mellem Theo og Lena. Lena er tynd og har grønne øjne og syv fregner på næsen. Theos farfar plejer at sige at hun æder som en hest og ligner en cykel, af Maria Parr (f.1981) norsk børnelitteraturs nye stjerne og er af anmelderne blevet sammenlignet med Astrid Lindgren.
Skolebibliotekerne i kommunens andre skoler inviterer eleverne i de yngre årgange på samme tid.
Skumringstime klokken 19.00 på Store Heddinge Bibliotek
Aksel Bording vil, i stearinlysenes med Temaet ”Vinter i Norden” i stearinlysenes skær læse højt fra Islændingesagaerne: Om venskabet mellem Egil og Arenbjørn.
Så siger kongen:
– Du, Arenbjørn, sætter meget ind på at hjælpe Egil. Jeg vil nødig skade dig, hvis det forholder sig sådan, at du vil give dit eget liv for at forhindre, at han bliver dræbt. Men der er rigeligt med anklager mod Egil, uanset hvad jeg vælger at stille op med ham.
Der serveres kaffe/te plus kage for 30 kroner og efter kaffebordet fortæller Aksel Bording mere om og fra Islandske sagaer.
Alle er velkomne.
Nordisk Biblioteksuge er et projekt under Foreningerne Nordens Forbund, der arbejder med at udbrede nordisk læsning, litteratur og uddannelse i Norden og nærområderne.
De islandske sagaer bliver anset som Nordens vigtigste bidrag til verdenslitteraturen, eller som professor i litteratur, ved Universitetet i Oslo, Per Thomas Andersen siger:
– Islendingesagaerne er anonyme forfatteres mesterværker.
De fleste sagaer handler om “landnamstiden” (koloniseringstiden) mellem 900- og 1100 tallet, da Island blev befolket af nordboere, først og fremmest nordmænd. De handler stort set om almindelige mennesker som bønder og fiskere og deres liv. Selv om sagaerne fortæller om mange rejser rundt omkring i Norden, er det Island som er i centrum.
Da skrivekunsten blev mere almindelig i 1200-tallet, begyndte anonyme forfattere at skrive sagaerne ned, indtil da var sagaerne blevet overleveret gennem mundtlige beretninger igennem flere generationer.
Ordet “saga” kommer faktisk af verbet “segja”, som betyder “sige” eller “fortælle”.
Kommentarer