Hvordan vælger de unge den rigtige uddannelse?

Stevns Kommune: De fire kommuner Greve, Køge, Solrød og Stevns har sat fokus på folkeskolens emnefag ”Uddannelse og Job”
De fire kommuner Greve, Køge, Solrød og Stevns har sat fokus på folkeskolens § 7 emnefag ”Uddannelse og Job”, der skal forberede de unge til valg af ungdomsuddannelse efter grundskolen gennem viden om uddannelsessystemet og arbejdslivet.
Efter vejledningsreformen er der blevet én part mindre at sparre med, da vejlederne fra dette skoleår kun skal have individuelle vejledningssamtaler med de ikke uddannelsesparate. Langt størstedelen af de unge skal derfor klare sig uden den professionelle vejleder med en stor og opdateret viden om både uddannelser og erhverv.
Vejlederne giver stadig kollektiv vejledning om uddannelsessystemet og regler for optagelse på en ungdomsuddannelse. Men for at kunne træffe et rigtigt valg skal eleverne også have kendskab til egne interesser, forudsætninger og potentialer set i sammenhæng med fremtidige uddannelses- og jobmuligheder.
Det skal de opnå gennem undervisningen i folkeskolelovens § 7 emnefag ”Uddannelse og Job”, som især i udskolingen skal udfordre dem på deres uddannelsesvalg. Undervisningen i Uddannelse og Job skal ses i sammenhæng med en ny national målsætning om, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Vejlederne skal inddrages i planlægningen og kan inddrages som undervisere i emnefaget.
Her efter reformen er skolens lærere er ikke umiddelbart klædt på til denne nye opgave, og derfor valgte de fire kommuner i Køge Bugt, som et forsøg i dette skoleår, at udnytte muligheden for, at vejlederne overtager klasseundervisning i ”Uddannelse og Job” ved at lade vejlederne fra UUV Køge Bugt stå for et antal moduler i emnefaget på områdets folkeskoler fra 7. – 9. klasse.
Modulerne starter i 7. klasse med at spore eleverne ind på at arbejde med sig selv og en begyndende bevidsthed om deres muligheder. I 8. klasse arbejdes der med arbejdslivet, fritidsjob, arbejdsmiljø, at søge job eller praktikplads og frem for alt med at undersøge ungdomsuddannelserne nærmere. Eleverne undersøger forskellige job og afslutter med at teste deres nye viden ved at spille Gæt et Job, et spil udviklet til formålet af UUV.
Alle elever skal i 8. klasse besøge to ungdomsuddannelser, og det er de første vigtige valg. Derfor ligger noget af dette modul om aftenen, og forældrene inviteres med så der er bedre mulighed for at snakke om det hjemme. Unge, der allerede er i gang med ungdomsuddannelser, fortæller om deres hverdag og deres valg. Det hele foregår ude på en ungdomsuddannelse, og mange har skullet køre langt for at nå frem, men der har været fulde huse til disse aftner, og forældre og elever har haft noget at snakke om både på selve aftenen og hjemme bagefter.
I 9. klasse har modulet handlet om den erhvervspraktik, som alle elever prøver. Det skal jo helst ikke blive en løsrevet oplevelse, men bruges aktivt i den videre valgproces. Hvis praktikken er godt forberedt og efterbehandles i klassen, kan eleverne bruge hinandens erfaringer.
Allan Lund, formand for UUVs Repræsentantskab og selv skoleleder fra Greve, siger:
– Der ligger en stor tryghed i, at UUVs vejledere har stået for en del af undervisningen, da deres viden er opdateret, hvilket ikke alle lærere kan opfylde. Lærerne har fokus på de mange faglige mål, og da faget Uddannelse og Job er timeløst, kan det nemt blive meget forskelligt fra klasse til klasse. Vejlederen sikrer, at de helt centrale emner dækkes ind på de relevante tidspunkter i forhold til fokus på valg af ungdomsuddannelse.
Allan Lund tilføjer desuden, at han har oplevet det som en befrielse ikke at skulle have fokus på dette område i en tid, hvor der også skal implementeres folkeskolereform, arbejdstidsreform, inklusion og en del andre nye tiltag i skolen.
Forsøget skal evalueres i forhold til en eventuel fortsættelse. Pia Hegner, teamleder for skolevejlederne i UUV, siger i den forbindelse:
– De første erfaringer har været lovende, men der er selvfølgelig brug for justeringer og mere fleksibilitet, så Uddannelse og Job på sigt kan indgå bedre i den enkelte skoles planlægning. Selve idéen om at lade vejlederne undervise giver imidlertid et bedre kendskab til alle elever, også de uddannelsesparate, og det skaber muligheder for at udfolde uddannelsesvalget, så det forhåbentlig bliver mere sikkert, siger Pia Hegner og fortsætter:
– Nationale undersøgelser fra 2012 viser at kun 18 procent af skolerne tidligere har haft fokus på § 7 faget, der omhandler uddannelses- og jobvalget, så i UUV er vi glade for aftalen i Køge Bugt, der sikrer alle elever et grundkendskab og en professional udfordring af deres valg.
Pia Hegner oplyser, at det for vejlederne har været en ny måde at vejlede på, men at der også internt i UUV’s organisation har været tilfredshed med forsøget i det indeværende skoleår.
Foto: Som en del af arbejdet med det nye emnefag har UUV udarbejdet spillet ”Gæt et Job” der med stor succes er bragt i spil i undervisningen, i forbindelse med UUV’s undervisningsmoduler. Spillet giver engagement blandt eleverne og en rigtig god snak om forskellige job og deres arbejdsindhold. Samtidig kommer undervisningen omkring vejene til de job der bringes i spil, og her er der ofte flere veje der kan føre til det samme job.
Kommentarer