Strøby

Kåring af den nye egnsret trak fulde huse til høstmarked

Se billedserie

Rigtig mange mennesker valgte at lægge vejen forbi Engvang Frugt i Strøby i søndags, da Stevns Fødevarenetværk afholdt høstmarked. Særligt tiltrak kåringen af Stevns nye egnsret – Stevnsgryden – sig stor opmærksomhed.

Søndag den 17. september afholdt Stevns Fødevarenetværk for syvende år i træk Høstmarked hos Engvang-Frugt på Varpelevvej 2 i Strøby.

Det var alt fra lokalt producerede grøntsager, frugt og kød fra frilandsgris og bison til specialiteter som Klinte-is, øl og urtesalt, de op mod 1000 mennesker, der besøgte høstmarkedet, smagte, købte og tog med sig hjem. Plukketoget kørte rundt mellem rækker af æble- og pæretræer og forbi frilandsgrisenes indhegning, mens passagererne i de fyldte vogne fik fortalt om arbejdet på en plantage.

Bestyrelsesformand for Stevns Fødevarenetværk og indehaver af Engvang Frugt, Dan Christensen var efter et veloverstået høstmarked en glad mand:

– Vi har haft et rigtig vellykket høstmarked, der igen i år blev besøgt af mange trofaste kunder, men også af flere nye og yngre kunder. Årets kåring af Stevnsgryden gav høstmarkedet en ny dimension og inspirerede de besøgende til at købe de lokale råvarer med hjem.

Skoleelevers Stevnsgryde kåret som Stevns nye egnsret

Det var netop kåringen af Stevns nye egnsret – Stevnsgryden – kulminationen på et undervisningsforløb 5. klasses eleverne fra Store Heddinge Skole har fulgt siden sommerferien, der tiltrak sig den største opmærksomhed.

Læs også: Søndag fik Stevns en ny egnsret

Folk stimlede sammen om kogepladerne, da børnene gjorde deres fire konkurrerende gryderetter klar og anrettede smagsprøver for gæster og de to dommere, borgmester Mogens Haugaard og Køkkenchef på Klinten Claus Valdemar.

Gryderetterne var tilberedt af lokale råvarer leveret af Stevns Fødevarenetværk, og turismekonsulent Thor Nielsen fra Stevns Erhvervsråd havde taget initiativ til projektet for at give børnene kendskab til den lokale fødevareproduktion og sætte fokus på den høje kvalitet af fødevarer, der bliver produceret her på Stevns.

Vindergryden blev ’mandagsgryden’, der bl.a. indeholder kalvekød, kål, tomater, fennikel og krydderurten sar. Det stolte vinderhold modtog en fin pokal overrakt af borgmesteren, der nu skal pynte i klasselokalet.

Udover arbejdet med at udvikle Stevnsgryden i skolekøkkenet har børnene som led i undervisningsforløbet blandt andet også været på gårdbesøg og talt om fordelene for miljøet ved at handle lokalt.

Kommentarer