Kæmper om mesterskabet på DLF græs
Store Heddinge: Slutrunden i Copa América spilles på græs fra DLF-TRIFOLIUM, og tilbagemeldingerne fra arrangørerne er gode.
I disse dage afgøres det hvem der opnår retten til at kalde sig Sydamerikansk fodboldmester de næste fire år. Det afgøres på ni toptrimmede fodboldstadioner i otte byer i Chile. Gruppespillet er færdigt, og nu venter kvartfinaler, semifinaler og finalen.
Copa América er den mest prestigefyldte fodboldturnering i Latinamerika, hvor de latinamerikanske landshold lige nu kæmper om mesterskabet. Gruppespillet er overstået, og nu er de sidste otte klar til kvartfinalerne i kampen om at kunne kalde sig Sydamerikas bedste fodboldlandshold de næste fire år. Selv om der er over 12.000 km fra Danmark til Santiago, er det lykkedes DLF at sikre sig leverancen af græsfrø til den prestigefyldte turnering.
Chile er verdens længste land med 4.300 km fra nord til syd, og det har været afgørende for arrangørerne at finde de bedste græsser til slutrunden. Med fodbold-VM i Brasilien i frisk erindring, har det været oplagt at udnytte de gode erfaringer herfra. Derfor var DLF allerede for over et år siden i kontakt med de stadionentreprenører, der senere fik opgaven med at gøre stadionerne kampklare. Kunderne besøgte DLFs plænegræsforædling i Oregon og vurderede, at sortimentet til fulde kunne opfylde deres krav. Senere har DLF deltaget i et groundsman-seminar, hvor banemanagerne på de mange stadioner og træningsbaner blev undervist i oversåning, gødskning og pleje af banerne.
– Vi har haft tæt kontakt med de baneansvarlige og stillet vores erfaring fra andre top-events til rådighed. Den opbakning har ifølge dem været til stor hjælp under forløbet, fortæller Jan Gottlieb, der står for DLFs eksportsalg til Sydamerika.
– Kampene spilles på ni stadioner, og der er 1.700 kilometer fra den sydligste til den nordligste bane. Det svarer til afstanden fra København til Barcelona. Det stiller store krav til græssets egenskaber, og meldingerne fra Chile er rigtig positive. Lige nu er det vinter i Chile, med dagstemperaturer på 15-20 grader, så det er helt ideelt for græsset, siger Jan Gottlieb.
Meldingerne fra arrangørerne er også positive.
– Indtil nu har banerne og græsset levet helt op til vores forventninger, og vi ser frem til nogle spændende kampe i sidste halvdel af turneringen, fortæller Ricardo Arias, der er teknisk ansvarlig for stadionerne ved Copa América.
Nogle af banerne er nyanlagte, mens andre er oversået med den sportsgræsblanding, der med succes blev anvendt til VM i Brasilien. Den populære græsblanding er nu er den mest anvendte til fodbold i Sydamerika.
- Estádio Nacional i Santiago, der er Chiles nationalstadion, er vært for seks af turneringens kampe, heraf åbningskampen, kvartfinale-, semifinale- og finalekampen
- Chile, Uruguay, Bolivia, Peru, Argentina, Columbia, Paraguay og Brasilien er klar til kvartfinalerne
- Mesterskaberne afvikles på 44 fodboldbaner, heraf er ni kampstadioner i otte chilenske byer. Resten er træningsbaner og basecamps for holdene
- Der er brugt ca. 1.000 kg frø pr. bane, og de bliver klippet dagligt til en højde på 25 mm
Billeder fra Chiles nationa lstadion i Santiago
1: Maristala Khun, græsekspert med ansvar for VM I Brasilien sidste år og Ricardo Arias, som har ansvaret for banerne til Copa América på Estadio Nacional i Santiago, Chile, hvor finalen spilles på græs fra DLF
2: I midten Maximino Borsi, der står for DLFs salg af græsfrø i Sydamerika. Han er flankeret af to græsmanagers fra Anasac, der står for distributionen af sportsgræs fra DLF
Kommentarer