Samfund

Kampen mod klimaforandringer: Redder rådhuset først

Stevns Kommune har målrettet sat offentlige bygninger øverst på klimasikringsdagsordenen.

Øverst på klimatilpasningsdagsordenen i Stevns Kommune står rådhuset i Store Heddinge, hensyn til trafikken samt at sikre de lokale vandløb. Det viser en kortlægning foretaget af DR.

– Vi har både en kyststrækning og ligesom andre kommuner nogle udfordringer med vandet, når det styrtregner. Det er lige omkring vores rådhus også. De store regnskyl kommer ikke længere for hvert 100. år men 10-årigt, siger borgmester Mogens Haugaard Nielsen, Nyt Stevns til DR.

Kun 65 kommuner har en klimatilpasningsplan

De 98 danske kommuner har tilbage i 2013 forpligtet sig til at udarbejde risikovurderinger og klimaplaner. Kommunerne har skullet kortlægge, hvor der er risiko for eksempelvis oversvømmelser samt hvor der er store værdier, der risikerer at gå tabt på grund af klimaforandringerne.

Med andre ord har kommunerne skullet vurdere, hvor de får mest for klimasikringskronerne.

Nu viser en kortlægning foretaget af DR Nyheder i foråret 2017, at kun 65 kommuner er klar med en klimatilpasningsdagsorden.

De 65 kommuner har til sammen 780 projekter, der har fået topprioritet i forbindelse med sikringen af værdier mod oversvømmelser efter voldsom regn, skybrud og vandstigninger.

Boliger og trafik prioriteres højest

19 procent af kommunerne prioriterer boligområder højest, 16 procent prioriterer trafikken først og 12 procent prioriterer vandløbene først, mens erhvervsliv og kloakering tegner sig for 11 procent af topprioriteterne rundt om i kommunerne. Kun fire procent af kommunerne giver sommerhusområder førsteprioritet og kun otte procent prioriterer offentlig ejendom højest.

– Der er ingen tvivl om, at trafik og boliger bonner ud i de analyser, vi har lavet af, hvad der koster i skader fra oversvømmelser. Derfor prøver vi jo ofte at flytte vandet over, hvor det gør mindst skade, siger professor ved Danmarks Tekniske Universitet, Karsten Arnbjerg-Nielsen til DR.

– Dybest set vil jeg sige, at hvis jeg skulle vælge mellem at oversvømme et boligområde og et sommerhusområde, så ville jeg oversvømme sommerhusområdet til enhver en tid. Det er billigere huse, og det generer folk mindre, siger professor Karsten Arnbjerg-Nielsen, der har forsket i klimaændringer og deres påvirkning af byerne i omkring 10 år.

Rådhuset var oversvømmelsestruet

Stevns Kommune har prioriteret at etablere regnvandsbassiner ved rådhuset i Store Heddinge, der ligger i et grønt område sammen med byens store skole. Ifølge Birgitte Nielsen der er centerchef for Teknik og Miljø kommer klimasikringen af rådhuset før boligejerne, fordi rådhuset ligger et uheldigt sted.

– Det er ikke fordi, vi prioriterer rådhuset over boliger, men fordi der ikke har været nogen boliger (der har været i risiko for at blive oversvømmet, red.). Vi har lavet en værdikortlægning for at se, hvor værdierne ligger henne af. Hvis der var nogen boliger blandt, så var de også prioriteret, men det er der ikke, siger Birgitte Nielsen til DR. Hun oplyser at der i Stevns Kommune kun er enkelte boliger der er oversvømningstruede og de ligger desuden i mindre risikofyldte områder.

– Man griner tit af de statslige- og kommunale forvaltninger, men man må bare sige, at hvis teknisk forvaltning skal fungere, eller hvis socialforvaltningen skal fungere, så duer det ikke, at deres huse er oversvømmede. Det går ikke, hvis hjemmehjælpen ikke fungerer i tre måneder, fordi alle computerne er blevet oversvømmet, så jeg synes faktisk, det giver god mening, siger professor Karsten Arnbjerg-Nielsen til DR.

Kommentarer