Store Heddinge

Kendskab til fuldkornslogoet slår nye rekorder

En ny undersøgelse viser, at 7 ud af 10 danskere kender fuldkornslogoet. Situationen var noget anderledes for 10 år siden, da Fuldkornspartnerskabet lancerede det orange fuldkornslogo, men nu kigger hele verden mod Danmark, når de skal finde inspiration til at øge folkesundheden.

I dag findes fuldkornslogoet på flere hundrede produkter og 70 % af danskerne kender det orange fuldkornslogo ifølge en ny YouGov analyse udarbejdet for Fuldkornspartnerskabet. De første spadestik blev allerede taget i 2007, hvor hele det planlæggende arbejde med at etablere Fuldkornspartnerskabet og udviklingen af det orange fuldkornslogo begyndte.

I dag er det danske Fuldkornspartnerskab kendt i store dele af verden, og mange har søgt viden om erfaringer fra Danmark med henblik på at etablere lignende indsatser i udlandet.

– Fuldkornspartnerskabet er et godt eksempel på, at det er muligt at skabe markante resultater, hvis vi samarbejder på tværs af offentlige og private skel. I partnerskabet har NGO’er, myndigheder og fødevarevirksomheder arbejdet tæt sammen om at øge fuldkornsindtaget i Danmark og har sammen opnået resultater, som vi ikke kunne have skabt som myndighed alene. Stigningen i danskernes indtag af fuldkorn taler for sig selv, siger miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen.

De europæiske lande kigger nordpå, når de skal øge fuldkornsindtaget

I flere lande er fuldkornsindtaget bekymrende lavt. Fuldkornspartnerskabet har bidraget med oplæg på en række internationale konferencer og dialog med sundhedsorganisationer, producenter og organisationer fra lande rundt om i verden. I Sverige er de første spadestik til at etablere et svensk Fuldkornspartnerskab netop gået i gang:

– Vi er inspireret af de resultater, som man har opnået i Danmark. Vi vil med udgangspunkt heri etablere vores eget svenske fuldkornspartnerskab, som skal øge svenskernes fuldkornsindtag og samtidig vil vi arbejde med bæredygtighed, siger Rikard Landberg, Professor og Head of Division of Food and Nutrition Science, Chalmers University of Technology.

Fuldkornsbølgen ruller videre

Danskerne spiser i gennemsnit 63 gram fuldkorn om dagen, men ambitionen er at få alle i landet til dagligt at indtage mindst 75 gram fuldkorn. Fuldkornspartnerskabet har særligt fokus på de danskere, der ligger langt fra anbefalingen og spiser mindst fuldkorn. Fødevarestyrelsen vil fortsat sætte fokus på fuldkorn som del af de officielle kostråd, NGO’erne i Fuldkornspartnerskabet vil fortsat forske i fuldkorns forebyggende egenskaber, og producenterne vil fortsat udvikle velsmagende produkter med fuldkorn. Både produkter, der lever op til kriterierne for det orange fuldkornslogo og produkter med et lavere fuldkornsindhold.

– Det gælder om at følge med i den måde danskernes måltidsvaner udvikler sig. Måltider to-go og convenience food fylder mere og mere. Det er utrolig vigtigt at tilpasse sig markedets forhold, så vi også er aktuelle om 10 år, siger Niels Brinch-Nielsen, der er bestyrelsesformand for Fuldkornspartnerskabet og direktør for Valsemøllen A/S.

Fakta om YouGov analysen

Målgruppe: Danskere i alderen 18-74 år

Antal respondenter interviewet: 1.018 i Efterår 2018 perioden 22.-30. oktober,

Spørgsmål: Kender du eller har du set eller hørt logoet/sloganet ”Vælg fuldkorn først” (hjulpet kendskab)

Kender: 70%

Har set eller hørt om, men kender næsten intet til 26%

Kender lidt til 24%

Kender rimelig godt 14%

Kender virkelig godt 6%

Ved ikke 5%

Har aldrig set/hørt om 26%

Total sum 100%

Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.

Kommentarer