Kom på rejse ind i genetikkens verden
Indtil for få år siden, var det kun i science fiction og i forskernes vildeste drømme, at man kunne ændre i livets kode – DNA’et. Det har et nyopdaget værktøj lavet om på. Det kan du høre mere om, når Stevns Bibliotekerne endnu engang livestreamer et af de populære, naturfaglige foredrag fra Aarhus Universitet.
Jacob Giehm Mikkelsen er professor, genforsker og medlem af Etisk Råd – og så er han aftenens forelæser, når Aarhus Universitet livestreamer foredraget ’Fagre nye genetiske verden’ til lokationer i hele landet tirsdag den 15. november, klokken 18.45-21. Bor du på Stevns kan du opleve foredraget i Fælleshuset ved Strøby Egede Bibliotek.
Et nyopdaget værktøj ved navn CRISPR har skabt en revolution i genetisk forskning. Værktøjet har forskerne afluret fra bakterier, som har brugt det siden tidernes morgen. Det molekylære værktøj har nemlig altid været en del af bakteriernes immunforsvar, og været brugt i deres evige kamp mod angreb fra virus. For ti år siden viste forskere for første gang, at de kunne udnytte CRISPR-værktøjet til noget helt andet: Nemlig at bruge det til at finde vej til genomet i cellekernen i menneskeceller og klippe et hul i DNA’et hvor som helst vi måtte ønske det. Og på den måde give os mulighed for at ændre DNA’ets kode.
På foredragsaftenen tager Jacob Giehm Mikkelsen os med på en rejse ind i DNA-verdenen og deler både sin begejstring og sin bekymring for de fremskridt, som man gjort inden for genforskning de seneste år. For når drømmen om at finde vej i – og ombygge livets kode, genomet, er blevet til virkelighed giver det uanede muligheder for forskerne. Og det nyopdagede værktøj har da også allerede fået enorm betydning inden for basal, genetisk forskning. Vi kan nu redigere i gener, vi kan ændre deres egenskaber eller vælge at slå dem helt ud af funktion. Vi er allerede begyndt at se de første eksempler på genterapi baseret på CRISPR. Og i Kina fødtes i 2018 de første genmodificerede spædbørn. CRISPR kan også bruges i udviklingen af genmodificerede, bæredygtige fødevarer og til sygdomsbekæmpelse i den tredje verden. Men de mange muligheder vækker selvfølgelig også væsentlige, etiske diskussioner.
Nogle af de mange overvejelser, som de nye muligheder afstedkommer, tager Jacob Giehm Mikkelsen dig med ind i. Har du lyst til at høre mere og blive klogere på vores fælles, genetiske fremtid skal du hente gratis billet til foredraget på Stevns Bibliotekerne i den betjente åbningstid eller på www.stevnsbib.dk/arrangementer.
Kommentarer