Klippinge

Kommentarer til skolestrukturen

Læserbrev: Kommentarer til den igangværende debat om skolestrukturen i Stevns Kommune

Skrevet af Jesper Rosenkilde, Nøddekærvej 6, 4672 Klippinge

Vi sidder, som forældre til 2 børn på en af de lukningstruede skoler, tilbage og er dybt frustrerede.

For næsten 3 år siden var skolestrukturen også til diskussion, og den gang fik vi lovning på at der skulle være 6 undervisningssteder på Stevns. Dette er så glemt nu.

Denne gang blev der nedsat en arbejdsgruppe der skulle komme med forslag til den fremtidige skolestruktur, men den har desværre ikke kunnet komme med en anbefaling til politikerne i Stevns kommune. Det skyldes blandt andet, at den ikke er enig i grundlaget for de beregninger, eller om hvad der skal medtages i en sådan analyse.

Vi kan nu læse i Stevnsbladet, at der er ubekræftede rygter, der siger at Børneudvalget vil sende forslag til Kommunalbestyrelsen om lukning af de 3 små skoler – d.v.s. Boestofte, Hellested og Skelbæk, på trods af at gruppen ikke kunne blive enig i en indstilling.

Vi synes at man som ansvarlig politiker skulle erkende, at der åbenbart er noget som ikke er gennemarbejdet grundigt nok, og derfor burde udskyde processen. Man kan måske overveje baggrunden for at ca. 25 % af en årgang ikke er tilknyttet den Stevnske folkeskole, men vælger enten fri-skole eller folkeskole i en anden kommune. Dette kunne måske skyldes de senere års sammenlægninger og udbygning af de store skoler, og et bevis på at forældre ønsker en mindre, men tryg skole.

Netop vores lokale skole, Skelbæk, er en af årsagerne til at vi bor præcist hvor vi gør. Skelbæk er en utrolig velfungerende skole hvor der er rart at være for børnene. Hvis Skelbækskolen lukkes, håber vi i den grad på at der stadig er opbakning til at få startet en friskole.

Hvis dette mod forventning ikke skulle lykkedes, så kan det være, at vi som borgere skal se på de muligheder der i de nordligere kommuner, dvs. en friskole i f.eks. Køge. Jeg pendler dagligt imellem Stevns og Ballerup så hvis vores børn alligevel skal transporteres, kan jeg lige så godt sætte dem af i det nordlige på en mindre friskole hvor der er de værdier som de mindre skoler kan tilbyde, modsat en stor skole. Hvis der er for mange der vælger denne løsning kan politikerne jo så starte forfra om et par år, da der så (igen) vil være for mange lokaler, men nu på de store skoler.

Vi håber på, at man som ansvarlig kommunal politiker tør tænke i nye retninger og ikke bare nedlægge de små skoler, der er et vigtigt grundelement i et landdistrikt, og derved stoppe forældrenes øgede valg af friskoler.

Stevns er – og vil fortsat være et landdistrikt, dette er formentlig en af årsagerne til at folk har bosat sig her. Hvis man som politikker tør bevare de lokale skoler og måske bruge dette i markedsførings øjemed, så kunne det være man kunne tiltrække nye familier til Stevns f.eks. i forbindelse med det nye Supersygehus i Køge.

Vi må erkende, at det selvfølgelig kan blive nødvendigt at reducere antallet af klasser i takt med det faldende børnetal, men lukning af de små skoler uden en bred debat og gennemtænkte løsninger på hvad der kan tilbydes i stedet, er ikke holdbart.

Så kære politikere – udskyd processen og lad os få en gennemarbejdet beslutning hvor der kigges bredere…

Kommentarer