Samfund

Kommunen deltog i kurser om sygdomssvindel

Stevns Kommune har i perioden 2010 til 2015 sendt medarbejdere på kursus i at spotte sygdomssimulering.

Mindst 21 kommuner har i perioden 2010 til 2015 sendte medarbejdere på kursus i at spotte sociale svindlere, der ’simulerer’ psykiske lidelser. Det viser en gennemgang lavet af magasinet P – Psykologernes fagmagasin.

Formålet er angiveligt at uddanne sagsbehandlere i at afsløre de borgere der simulerer symptomer og overdriver deres sygdom for at få sociale ydelser.

Men sagsbehandlere hverken må eller kan foretage den slags sygdomsvurderinger, fastslår specialister i retspsykiatri og socialretsjurister.

Skriger til himlen af dårlig etik

Tre retspsykologer har set på kursusmaterialet fra nogle af kurserne i sygdomsvindel. De vurderer alle tre, at kurserne hverken kan eller bør bruges af sagsbehandlere til at vurdere, om en borger forsøger at simulere psykiske lidelser.

– Det er svært problematisk, hvis medarbejdere uden psykopatologisk uddannelse og ekspertise laver den type vurderinger, siger Tine Wøbbe, ledende psykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Det skriver Magasinet P.

Tine Wøbbe kalder det ’en skærpende omstændighed’, at kurserne retter sig mod udsatte borgere.

– Hvis disse borgere fejlvurderes, kan det få afgørende betydning for deres sagsbehandling, og samtidig bliver de mistænkeliggjort for blot at forsøge at fortælle om deres sygdom eller oplevede problemer. Det skriger til himlen af dårlig etik, siger hun.

Sagsbehandlers mistanke er ikke bevismateriale

– Simulation af sygdomme skal be- eller afkræftes via en lægevurdering. Ikke ved sagsbehandlerens iagttagelser og noter fra en samtale med en borger. Og slet ikke ved forhør af borgeren ved mistanke om bedrageri, som kan medføre selvinkriminering, og hvor borgeren påfører sig selv risiko for strafferetlig forfølgning, forklarer Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Københavns Universitet. Det skriver Magasinet P.

Ikke vores felt

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Maibrit Berlau, ser ikke noget problem i, at kommunerne ruster sagsbehandlere til at vurdere, hvornår en borger begår socialt bedrageri.

– Men når det tenderer psykiatrisk ekspertviden, og der er behov for en vurdering af, om en borger lider af en psykisk sygdom, er det ikke vores felt, siger hun til Magasinet P.

Læge: Svært bekymrende

Benny Ehrenreich, der har en lægepraksis på Nørrebro, mener at det er svært bekymrende, at kommuner sender deres medarbejdere på kurser om sygdomssvindel. Han oplever aldrig, at patienter forsøger at bilde ham ind, at de er mere syge, end de faktisk er for at kunne få sociale ydelser.

– Hvordan kan sagsbehandlerne tro, at de er bedre end lægen til at vurdere, om en patient er syg eller ej, spørger han.

– Det forøger den mistænkeliggørelse, som sårbare psykiske patienter i forvejen oplever som belastende oven i deres psykiske symptomer, og det svækker det samarbejde, der burde være mellem læger og socialvæsen, siger han til Avisen.dk.

– Jeg har svært ved at se, hvordan en sagsbehandler med nogen som helst ret vil kunne hævde, at han eller hun er bedre end jeg eller andre læger til at gennemskue, om mine patienter er syge eller ikke, siger Benny Ehrenreich til Avisen.dk.

Sygdomssimulering ikke et problem

To af de kommuner, der har sendt medarbejderne på kursus, er blevet spurgt om hvad de har fået ud af det.

– Vi undersøgte det her kursus for at finde ud af, om sygdomssimulering var et problem hos os. Det viste sig så ikke at være relevant, siger vicekommunaldirektør i Frederiksberg Kommune Bjørn Thomsen. Det skriver P.

Også Gladsaxe kommune har fundet ud af at sygdomssimulering ikke er et udbredt problem i kommunen, forklarer beskæftigelseschef Katrine Birk til P.

Mindst 21 danske kommuner har sendt medarbejdere på kurser om sygdomssvindel, heraf to i Region Sjælland, nemlig Køge og Stevns.

Kommentarer