Kommunen er dårlig til at trække børnene hjem
Stevns Kommune: Mindre end hver 10. af de fraflyttede unge flytter tilbage til Stevns Kommune som voksne.
Stevns Kommune klarer sig rigtigt dårligt, når man ser på kommuens evne til at lokke fraflyttede unge til at flytte tilbage som voksne. Med 9,1 procent af de fraflyttede der vender tilbage ligger kommunen på plads nummer 93 på en liste over landets i alt 98 kommuner.
Det viser en ny analyse, som Momentum har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Landsgennemsnittet ligger på 14,6 procent,
Tallene viser hvor stor en andel af dem fra 1981-årgangen, som boede i kommunen som 15-årige og siden har været fraflyttet kommunen i mindst to sammenhængende år, der er flyttet tilbage til oprindelseskommunen per 1. januar 2015.
Kommuner tæt på storbyerne har lettere ved at lokke fraflyttede unge til at flytte tilbage som voksne og det skyldes især deres lette adgang til arbejdsmarkedet i større byer.
– De nederste på listen ligger i nogle områder, hvor jobmulighederne er mere begrænsede, og afstanden til uddannelsesinstitutionerne er stor. Så der er klart en urbaniseringssammenhæng. Dem, der er tættest på de større byer, vinder i dette her spil, for der kan man lettest få det til at hænge sammen, siger Thorkild Ærø. direktør på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet. Det skriver Momentum.
Tårnby Kommune på Amager har lokket 26,5 procent af årgang 1981 til at flytte tilbage, og de topper dermed listen. Horsens Kommune ligger på 20,9 procent og Hedensted og Syddjurs kommuner ligger på en delt tredjeplads med 20,5 procent.
Nederst på listen ligger Fanø med 6,1 procent, Struer og Langeland med 6,7 procent og Læsø med 7,7 procent.
Momentums undersøgelse viser også, at flere flytter hjem, jo længere tid der går. I 2013 var 14,5 procent af 1979-årgangen flyttet hjem, men tallet var det øget til 17,5 procent i 2015.
Når det er så svært for Stevns Kommune at lokke fraflyttede hjem igen, så handler det nok især om jobmuligheder. De unge skal ofte flytte hjemmefra for at tage en længere uddannelse, så der ligger der en udfordring i at sikre arbejdspladser til de fraflyttede.
Kommuner, hvor den laveste andel fraflyttede vender tilbage til deres hjemkommune.
Per 1. januar 2015
- 1. Fanø 6,1 procent
- 2. Struer 6,7 procent
- 3. Langeland 6,7 procet
- 4. Læsø 7,7 procent
- 5. Lolland 9,0 procent
- 6. Stevns 9,1 procent
- 7. Vallensbæk 9,3 procent
- 8. Ishøj 9,5 procent
- 9. Lemvig 9,6 procent
- 10. Hillerød 9,9 procent
Tabllen tager udgangspunkt i den gruppe af 1981-årgange, som har været fraflyttet oprindelseskommunen (regnet som dér, hvor de boede som 15-årige) i mindst to sammenhægnende år.
Kilde: Momentum på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Kommentarer