Store Heddinge

Kreative unge bryggede på nytænkende valgidéer

folketingsvalg1

Stevns Kommune: Hvordan får man de unge til at møde op ved stemmeurnerne, når derer valg den 19. november?

Hvordan får man unge til at interessere sig for politik, og hvordan får man helt konkret de unge til at møde op ved stemmeurnerne, når der er regionsråds- og kommunalvalg den 19. november?

Disse to spørgsmål var omdrejningspunktet for et valgseminar, der for nylig blev afholdt på Store Heddinge Bibliotek. Fire unge stevnsboer i aldersgruppen 17-25 år – en gymnasieelev, en lærling i mesterlære inden for det merkantile erhverv, en pædagogstuderende og en klubmedarbejder – deltog i seminaret sammen med unge fra fem andre kommuner, som de ”mødtes med” via en webforbindelse.

Læs også: Biblioteket involverer unge i valgaktiviteter

Målet med seminaret var at generere idéer til at øge valgdeltagelsen især blandt førstegangsvælgere. Unge i de deltagende kommuner skulle udvikle idéer til aktiviteter, som kan gennemføres før kommunalvalget i november i år, præsentere deres idéer for hinanden og konkurrere om den bedste idé.

Idéerne skulle være ’vilde’, konkrete og praktisk gennemførlige og helst ikke ligne noget, der var set før, og det endte faktisk med, at Stevns-gruppens idé blev stemt ind på en delt førsteplads med Skanderborg.

– Øvelsen lykkedes til overmål. Stevnsgruppen var fantastisk dynamisk og idérig. Det var tydeligt, at de unge var engagerede ud over det sædvanlige og fantastisk kreative. Gruppens idé er stadig på tegnebrættet og vi kan derfor ikke afsløre for meget, fordi initiativet lidt afhænger af overraskelsesmomentet. Men vi kan sige så meget, at idéerne, som de unge fremlagde, generelt var meget nytænkende. Flere af idéerne skilte sig ud ved at tage fat i unge, der hvor de færdes, siger projektleder i Stevns Kommune Ieva Bell Ose og fortsætter:

– De unge, der deltog i seminaret, var generelt enige om, at de unge mangler oplysning – for eksempel om, hvad der ville ske, hvis ikke vi havde et demokrati i Danmark – og så er det vigtigt, at kommunerne i højere grad kommer ud og møder de unge i stedet for at regne med, at de unge kommer til kommunen,’ slutter hun.

Forude ligger nu et stort arbejde med at videreudvikle og realisere de bedste idéer og forhåbentligt øge antallet af unge vælgere.

For flere oplysninger kontakt Ieva Bell Ose på ievabose@stevns.dk

Valgseminaret var en del af projektet: ’Hva’ ska’ jeg med kommunen?’, som er sat i søen af Kulturstyrelsen og omfatter de 7 kommuner: Vesthimmerland, Billund, Skanderborg, Kerteminde, Nordfyn, Næstved og Stevns.

Kommentarer