Strøby Egede

Kunstgræsbaner kan være skadelige for miljøet

kunstgraes

Strøby: Drænvand fra kunstgræsbaner kan indeholde både metaller og sundhedsskadelige stoffer

Drænvandet fra kunstgræsbaner kan indeholde høje koncentrationer af metaller og sundhedsskadelige stoffer, der kan forurene grundvandet og omliggende vandmiljøer. Det viser en analyse af drænvandsprøver fra 19 sjællandske kunstgræsbaner, som konsulentfirmaet DHI har lavet, skriver Ingeniøren.

Rapporten, der viser at der er stor forskel på banerne, er forsigtig med sine konklusioner. Nogle baner forurener slet ikke mens andre udleder høje koncentrationer af metaller og sundhedsskadelige stoffer.

Det vides ikke om kunstgræsbanen ved Strøbyhallen, der blev indviet i november 2012, er en af de baner der forurener, for den har ikke deltaget i undersøgelsen.

Analyserne viser blandt andet at der kan forekomme kraftigt forhøjede mængder af blødgørere som DEHP og metaller, primært zink men også bly, kobber, cadmium, nikkel, kobolt og arsen.

Forskellen på banernes forurening skyldes blandt andet at det især i banens første to år, at der kan være store udledninger. Men også at der er stor forskel på banernes konstruktion.

Eksempelvis bruges der i nogle af banerne gummi der stammer fra gamle bildæk, som støddæmpende granulat og som membraner. Kemikalieinskeptionen i Sverige advarer direkte mod brugen af brugte bildæk i kunstgræsbaner. Det skriver ing.dk.

Rapporten stiller samtidigt skarpt på snerydning af banerne. DBU foreslår at banerne kan saltes, så de er spilbare i perioder med veksling mellem tø og frost.

Her konkluderes, at der ved saltning er risiko for, at grundvandets kloridindhold på længere sigt vil overskride drikkevandskravet i tætbebyggede områder. Nedsivning af drænvand fra kunstgræsbaner risikerer desuden at forøge grundvandets indhold af salt.

Konsulentfirmaet DHI har anvendt 59 foreliggende analyseresultater fra drænvandet fra de 19 sjællandkse kommuner, der i tilslutnings- og udledningstilladelser til kunstgræsbaner har stillet vilkår om prøvetagning og analyser af drænvandet.

Kilde: dhi.dk

Kommentarer