Store Heddinge

Ladies Mud Race

Kvinder prøver grænser af og hjælper hinanden ved Ladies Mud Race

Kvindeløbet, Ladies Mud Race, handler mere om at få en god oplevelse end at komme først over målstregen. Kvinderne bliver udfordret på deres kroppes formåen og får dyrket fællesskabet.

I 1920’erne begyndte kvinderne at dyrke atletik, som var en udpræget maskulin idræt. Det satte tanker i gang hos såkaldte eksperter, der tvivlede på, at kvindernes kroppe kunne holde til at kaste og løbe, og man diskuterede, om det var feminint, at kvinden var stærk, hurtig og havde konkurrenceinstinkt.

I løbet af september og oktober forcerer 7.700 kvinder forhindringer, mudderhuller, søer og halmballer ved Ladies Mud Race seks steder i landet, og alle løbene er arrangeret af lokale firmaidrætsforeninger under Dansk Firmaidrætsforbund. Alle løb er udsolgt, og det er ikke nogen overraskelse for professor emeritus i idrætshistorie ved Københavns Universitet, Else Trangbæk.

“Det er blevet tilladt, at kvinder har stærke kroppe, og at de bruger dem til mere kraftbetonede idrætsgrene. På den måde bliver grænser brudt og er med til at udvide kvinders liv. Mange kvinder vil gerne konkurrere i idrætten, men det betyder ikke det hele. Vi kan godt lide at motionere, og vi vil også gerne gøre det sammen med andre”, siger Else Trangbæk.

Sundhed i baghovedet

Sammenholdet og fællesskabet er særlig tydeligt, når kvinderne undervejs på ruten hjælper hinanden over forhindringerne eller kommer med opløftende tilråb til dem, der ser hårdest ramte ud. Løbeturen bringer pulsen op og giver sved på panden, men tanken om at Ladies Mud Race også er god motion er gemt væk i øjeblikket.

“Mange events har ikke sundhed som førsteprioritet. Her er Ladies Mud Race et eksempel. Det er en oplevelse for kvinderne, der vil prøve sig af og prøve noget forskelligt. Men sundheden ligger i baghovedet, og så er der sammenholdet, som bliver til i løbet af et løb, hvor man hjælper hinanden. Det skal man ikke undervurdere betydningen af”, lyder det fra Else Trangbæk.

Det første Ladies Mud Race blev i 2016 løbet som et testløb i Fredericia. Der var 250 kvinder med. Ib Østergaard fra Fredericia Fag og Firmaidrætsforbund var den gang og nu løbsleder for det lokale løb, som i år havde 1.800 løbere – heraf har blot 22 oplyst, de deltager for at krydse mållinjen hurtigst muligt.

“Kvinderne er ikke så bange for at blive mudret til. De vil også opleve nye, spændende og anderledes løb – og dét er Ladies Mud Race. Og så er det et begynderløb, hvor du ikke skal være i topform for at kunne gennemføre. Kvinderne kan prøve kræfter i det små – og tage små skridt mod nye, mere ekstreme løbsoplevelser”, siger Ib Østergaard.

Mænd vil ikke overhales

I flere af byerne afholder den lokale firmaidrætsforening både Ladies Mud Race og Xtreme Mandehørm, der siden 2008 har samlet mændene ud over stepperne. Kvinderne løber cirka otte km og forcerer undervejs forhindringer, som også findes hos mændene, der er ude på ruter på 12 km. At tilbyde kønsopdelte løb mener Else Trangbæk er et godt træk.

“Det er klogt at satse på et løb kun for kvinder. For det første er kønnet ikke på spil. Det kan kvinder godt lide. Dertil kommer, at mænd ikke skal forholde sig til, at kvinder overhaler dem undervejs. Dernæst kunne et løb med en øvre deltagergrænse og en ligelig fordeling mellem kønnene skabe en diskussion, når kvinder dermed ville indskrænke antallet af pladser til mænd. Så er der ligestilling? Nej, det er der ikke”, konstaterer Else Trangbæk.

Der løbes Ladies Mud Race i den kommende weekend på Slagelse.

Fakta

Her er der Ladies Mud Race:

Den 29. sept.: Slagelse (Firmaidræt Slagelse)

Den 5. okt.: Aalborg (Aalborg Firmaidræt)

Her har der været Ladies Mud Race:

Den 14. sept.: Hillerød (Firmaidræt Hillerød)

Den 15. sept.: Aarhus (Århus Firma Sport)

Den 15. sept.: Fredericia (Fredericia Fag- og Firmaidrætsforbund)

Den 22. sept.: Odense (Firmaidræt Odense)

Læs mere på www.ladiesmudrace.dk

Kommentarer